Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Petitie tegen aanklager rechtszaak Aaron Swartz

beeld Anonymus Boedapest
Precies drie jaar geleden werd ze benoemd tot baas van het Openbaar Ministerie in Massachusetts maar inmiddels dreigt Carmen Ortiz haar baan al weer te verliezen.

Een volkspetitie die haar aftreden eist – omdat ze ‘te ver’ ging in de rechtszaak tegen de 26jarige activist en internetwonder Aaron Swartz die onlangs zelfmoord pleegde – is inmiddels door meer dan 25.000 Amerikanen ondertekend, waardoor de regering Obama in debat moet over haar functioneren.

Terwijl experts betwijfelen of Swartz überhaupt een criminele hack gezet had, dreigde de overheid hem desalniettemin met 35 jaar cel en een miljoen dollar boete. Dit klinkt ernstiger dan het is, aangezien Swartz vlak voor zijn zelfmoord een schikking werd voorgesteld van zes maanden achter tralies. Helaas werd de druk de internetactivist te veel en maakte hij een eind aan zijn leven.

sticker Wikileaks Guy Fawkes LA Venice Beachwoedende nabestaanden
Swartz’ familie en partner zien zijn dood “niet slechts als een persoonlijke tragedie, maar als product van een juridisch apparaat dat zich kenmerkt door intimidatie en overreactie.”

Zij verwijten zowel de openbaar aanklager als het Massachusetts Institute of Technology (MIT) – welk netwerk hij voor de ‘diefstal’ uit database J-STOR gebruikte – medeverantwoordelijk te zijn voor Swartz’ dood. Het ging immers om een slachtofferloos misdrijf en het enige wat de hacker beoogde was het toegankelijk maken van wetenschappelijke data voor het grote publiek. J-STOR zelf had overigens weinig problemen met de diefstal en distantieerde zich van de rechtszaak.

boosheid onder hackersbeeld Anonymus Boedapest statue close up
Swartz is duidelijk een prominent symbool van de wereldwijde digitale gemeenschap. Al op zijn veertiende hielp hij met de ontwikkeling van ‘RSS feeds’ en later was hij betrokken bij Reddit en de campagne tegen SOPA.

Niet alleen bij hackers maar waarschijnlijk bij vele digitale whizzkids wereldwijd zal Swartz’ zelfmoord de weerzin jegens dictatoriaal gedrag van overheden stimuleren, hetgeen ongetwijfeld nog gevolgen zal hebben.

DF

Gerelateerd:

Bradley Manning


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>