Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Persvrijheid Maleisië boekt overwinning

sticker against media manipulation citizens journalism Amsterdam

“De weigering van de overheid om website Malaysiakini te verbieden een krant te starten is onjuist en irrationeel. Vrijheid van meningsuiting is een fundamentele vrijheid die is verankerd in de grondwet”, aldus de Maleise rechter Abang Iskandar Abang Hashim, die de overheid ook nog een een schadevergoeding oplegde.

Masjaliza Hamzah van het Centrum voor Onafhankelijke Journalistiek in Kuala Lumpur ziet het vonnis als een grote overwinning, schrijft Aljazeera. “Voor het eerst erkennen rechtbanken het recht om te publiceren, dat het bezitten van een krant een constitutioneel recht is.”

De trotse baas van de krant, Premesh Chandran, ziet het starten met een gedrukt medium als een ‘natuurlijke ontwikkeling’ voor zijn persgroep. “Er bestaat een grote markt voor onafhankelijk nieuws. Malaysiakini is een merk waarmee we veel mensen kunnen bereiken.”

sticker interviewer microfoon Amsterdam

De ‘nieuwe vrijheid’ lijkt onderdeel van een reeks democratische hervormingen door het regime van premier Najib Tun Razak. Wetten omtrent ‘preventieve detentie’ en andere maatregels die de vrijheid van expressie inperken zijn ingetrokken, hoewel sommigen zijn vervangen door overeenkomstige wetten. Kranten hebben nog steeds een vergunning nodig, maar die hoeft in ieder geval niet meer elk jaar te worden verlengd.

(het Youtube-kanaal)

DF


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>