Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Stripboek over Iran: ‘Persepolis’

De tekeningen tonen een gehoofddoekte jongedame die op klaarlichte dag door een redelijk drukke straat in Teheran achter een bus aanholt. Ze is gehuld in het lange, donkere gewaad, dat haar vormen vrijwel volledig bedekt en dat verplicht is voor Iraanse vrouwen.

Tijdens ’t rennen hoort zij de harde stem uit een megafoon: “Die dame met die blauwe jas daar! Niet rennen! Dame met de blauwe jas!!! Stop met rennen! Hé, blauwe jas! Niet rennen!”

Pas na enkele seconden realiseert het meisje dat het schreeuwen tot haar gericht is en zij stopt nu met rennen. Twee baardige en gewapende heren in uniform kijken haar streng aan. Ze zijn van de religieuze politie. “Mevrouw, waarom rent u zo?”

Meisje: “Ik ben erg laat! Ik rende om mijn bus te halen.”

Baard: “Ja… maar… maar wanneer u rent, maakt uw onderlijf… hoe moet ik dat zeggen… onzedelijke bewegingen!”

De blik van het meisje verandert van onschuldig in kwaad en zij schreeuwt tot haar begluurders: “Hebben jullie echt niets beters te doen dan naar mijn achterste te kijken!” (ze schreeuwde zo hard, dat het tweetal haar niet eens durfde te arresteren).

Maar wat is nu precies ‘Persepolis’? Persepolis is:
(1) een 346 pagina’s dik stripboek over de moderne geschiedenis van Iran.
(2) een ontroerend, soms dolkomisch, af en toe tragisch, goudeerlijk, fascinerend, autobiografisch en (voor zover ik weet) waargebeurd verslag van een moedig meisje (Marjane Satrapi) dat opgroeit in de woelige tijden van het revolutionaire Iran
(3) bepaald geen overdreven ode aan het “vrije” westen, noch puur een aanklacht tegen baardige onderdrukkers
(4) buitengewoon toegankelijk voor mensen die zich niet specialiseerden in geschiedenis, Islam en/of politiek
(5) geschikt voor moslims (geen seksplaatjes) en niet-moslims (maar een beperkt deel gaat over Islam)
(6) erg relevant voor het debat dat hier te lande gaande is over Islam, vrijheid en meer van zulke zaken.
(7) zeer betaalbaar, sinds kort geleden alle vier de delen zijn samengevoegd voor de prijs van 24,90 euro

DF

Gerelateerd:

Marmolak: de censuur geniaal omzeild


Tags:        |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>