Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Pedoschandaal Litouwen

Vilnius demonstration against pedophiles

Vilnius leek me een der meest beschaafde plekken op aarde, in ieder geval die ik als Amsterdammer ooit bezocht. Straten worden minstens een maal daags gereinigd, agressief getoeter in het verkeer is er nauwelijks en politieagenten onderscheiden zich niet alleen wat betreft hun kleding van regulier straattuig.

Een klein protest voor het presidentieel paleis waarop ik eergister bij toeval stuitte verbrijzelde echter mijn illusies over dit paradijsje dat is gelegen tussen Scandinavië en Rusland.

Meisje ‘X’  zou ernstig seksueel misbruikt zijn door een aantal vrienden van haar moeder Laimute Stankenaite, onder wie een rechter, en met haar medewerking. Nadat het kind eind 2008 door psychologisch experts als ‘betrouwbaar’ was beoordeeld startte het juridisch vooronderzoek. Al snel werd zowel de verdachte rechter vermoord als ook een tante van het meisje, wiens dochter eveneens misbruikt zou zijn. Drasius Kedys, de vader van ‘X’, werd beschuldigd van beide moorden en verdween vervolgens. Zijn lijk werd pas een half jaar later gevonden.

Wegens het misbruik werd ene Andrius Usas aangeklaagd, maar hij stierf ‘onder verdachte omstandigheden’ in juni 2010. Volgens het pakket informatie dat ik ontving over deze zaak zijn meer mysterieuze overlijdens verbonden met deze zaak, die ‘Killer-case’ genoemd wordt. Moeder Laimute – die het misbruik ontkent – is niet aangeklaagd en staat zelfs ‘onder bescherming van de staat’.

‘X’ zelf wilde vervolgens het liefst bij mvr Venckiene – de zus van haar vader – wonen, maar werd uiteindelijk toch toegewezen aan de moeder.  Een fors deel van de lokale gemeenschap koos echter partij voor het kind, waardoor een politiemacht van 240 agenten plus speciale troepen nodig bleken om het kind bij Venckiene weg te halen op 17 mei van dit jaar.  Terwijl zij het kind het huis uit sleepten werden haar grootouders mishandeld en 30 sympathisanten gearresteerd.

Volgens de medestanders van ‘X’ is een hele reeks kinderrechten geschonden door de staat, terwijl Litouwen sinds begin 1992 lid is van het VN-verdrag voor de rechten van minderjarigen. De jongen die me de zaak uitlegde in vrijwel perfect Engels kan niet ouder geweest zijn dan een jaar of 15, maar het feit dat ik graag blog over allerlei staat-gerelateerde gruwelen enthousiasmeerde hem zeer.  Toen ik hem echter vertelde dat dergelijke beschuldigingen in Nederland geuit zijn tegen Joris D. – de baas van het Ministerie van Justitie – weet ik niet of er veel van die hoop overbleef.

(meer informatie via Twitter @exechappyassist) (OpendemocracyRussia beweert dat het hele verhaal onzin is)

DF


Tags:        |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>