Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Paus herdenkt Armeense genocide

sticker 2014 GraveYard Productions #Gyp July Philadelphia street-art kerkhof murder

Paus Franciscus gebruikte vandaag politiek gevoelige woorden bij het herdenken van de massamoorden op Armeniërs een eeuw geleden in het Osmaanse Rijk. Turkije zal niet blij zijn met zijn uitlatingen over “de eerste genocide van de twintigste eeuw”.

Franciscus verdedigde zijn woordkeus door te stellen dat hij verplicht was de herinnering te eren aan de onschuldige mannen, vrouwen, kinderen, priesters en bisschoppen die “zinloos” waren vermoord. “Camoufleren of ontkennen van kwaad is zoals het toestaan van een wond om te blijven bloeden zonder hem af te binden”, aldus de paus. Volgens Todays Zaman deed hij zijn uitlatingen in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

sticker skull cross Amsterdam center August 2013 schedel kruisFranciscus, die vanuit zijn tijd in Argentinië veel contacten in de Armeense diaspora heeft, verklaarde daar dat de mensheid in de vorig eeuw drie grote tragedies beleefd had: de Armeense genocide, het Stalinisme en de volkerenmoord op de Joden, zo meldt de BBC.

Volgens de Armeniërs en veel onafhankelijke historici werden in de periode rond 1915 ongeveer 1,5 miljoen Armeense christenen tijdens een systematische moordcampagne afgeslacht door de islamitische Osmanen. Meisjes en jonge vrouwen verdwenen op grote schaal in levenslange slavernij, dwanghuwelijken en gedwongen prostitutie.

Mr Heggie sticker skull satan Turk Amsterdam Spuistraat 2014 November

Het huidige Turkije stelt echter dat het dodencijfer veel lager ligt. De slachtoffers zouden zijn gevallen tijdens schermutselingen tegen de achtergrond van internationale spanningen rondom de Eerste Wereldoorlog. In het nationalistische Turkije ligt erkenning van de volkerenmoord, mede uit angst voor schadeclaims, politiek erg gevoelig.

DF

Gerelateerd:

‘Turkse genocide door Armeniërs’

IS sloopt Armeense kerk Deir ez-Zor

Turkije: deportatie Armeniërs ‘inhumaan’

Erkenning Armeense Genocide dichtbij in VS


Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>