Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Partij tegen de Burger: de kiezer kan dood neervallen

sticker paus plus slaven, Tallinn

“Deze tijd vraagt om wantrouwen tegen álle burgers.” ~ Lijsttrekker Melle Smit van de PtdB

Het boekje ‘De vrijwillige slavernij’ is in 1577 geschreven door de achttienjarige Fransman Etienne de la Boétie en gedrukt in ons eigen Middelburg. De vrijheid van meningsuiting was elders op dit continent immers nogal hevig aan beperkingen onderhevig.

De la Boétie bezag tirannie en ‘leiders’ vooral in termen van zelfmisleiding. Een tiran is volgens hem te verslaan als de bevolking niet langer toestemt in de eigen slavernij. “Men hoeft hem niets af te nemen, alleen maar hem niets meer te geven.”

sticker protest plus machine-gun Baltic regionSinds ‘De vrijwillige slavernij’ poogden duizenden vrijheidslievende kunstenaars, schrijvers, journalisten, wetenschappers en activisten op vreedzame wijzen machthebbers te onttronen. Ironie lijkt uiteindelijk toch – zeker op lange termijn – geschikter dan bommen en kogels en velen geloven dat het voldoende is om te tonen dat de keizer naakt is. Zoals Europeanen tijdens de Verlichting geleidelijk aan begonnen in te zien dat de immer beschonken pedofielen geen heiligen waren en de op macht beluste criminelen geen door God op de troon geplaatste koningen, zo schenkt internet ons inmiddels met grote regelmaat nieuwe loten aan deze stam.

Een der opmerkelijkste van de laatste jaren zag ik vandaag dankzij een oud-leerlinge via Facebook. Het filmpje duurt korter dan een minuut en stamt van de ‘Partij tegen de Burger’. Een eerlijker politiek verhaal dan dat van deze man bestaat niet en in de toekomst gaat hij vast nog veel ander fraais produceren.


“Ooit stapte ik in een auto naar Joegoslavië om te vechten voor mijn idealen, maar ik ging in de politiek om er zélf beter van te worden. Mensen hebben behoefte aan een nieuw perspectief. Maar wij gaan de kiezer niet lastig vallen met de verhalen. Kijk, wat wij vinden gaat de kiezer niks aan. We proberen de mensen niet alleen te raken in hun portemonnee, maar ook in hun eigenwaarde. De kiezer, kan dood neervallen. Wij zijn een partij tegen de burger, bekijk het maar.”

DF


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>