Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Palestijnse vrouwen scheuren erop los

sticker Chekos art revolution girls Amsterdam center September 2013

Sinds 2009 telt de Arabische wereld een team coureurs dat slechts uit vrouwen bestaat.

Betty Saadeh, Noor Dawood, Mona Ennab en Marah Zahalka vormen samen de “Speed Sisters”, een race-ploeg die niet alleen de Palestijnse gebieden op de kaart zet maar ook nog eens taboes doorbreekt.

Vier jaar geleden hielp het Britse consulaat in Jeruzalem met de oprichting van het team.

sticker punk girl  Amsterdam North 2013 September ndsm womanHoofd van de Palestijnse Motor Sport Federatie Khaled Qaddoura is erg blij met de aandacht die zo is ontstaan voor zijn kleine federatie, want politieke en economische omstandigheden bemoeilijken autoracen op de West Bank in hoge mate.

“Alles draait om de auto’s en die zijn erg duur”, zegt hij.

“De overheid geeft erg weinig financiële steun en bovendien kunnen dankzij Israëlische restricties de wagens nauwelijks de Palestijnse gebieden verlaten.”

Noor Dawood is de enige van de vier dames met een Israëlisch identiteitsbewijs, maar zelfs als ze daar racet zijn er problemen.

sticker boerka Amsterdam burqa's

“Ik was de enige Palestijnse tegen zes Israëlische meisjes. Ze wilden niet dat ik meedeed aan de wedstrijd en beledigden me, probeerden me te ontmoedigen en deden er alles aan om het me moeilijk te maken”, zegt Dawood.

“Toen ik terugkwam in Ramallah kreeg ik veel kritiek van Palestijnen, ook al maakte ik duidelijk dat ik voor Palestina racete. Dat is het probleem: alles wat je hier wil doen raakt aan politiek. Laten we daar eens me stoppen en gewoon gaan sporten, ook al is dat niet eenvoudig. Als je een coureur bent in Palestina is dat ‘politiek’. Een vrouw zijn … dat is ook politiek hier.”

Inmiddels zijn de Speed Sisters het icoon van de Palestijnse sportwereld, ook al is hun samenleving tamelijk conservatief en wordt het autoracen traditioneel gedomineerd door mannen.

sticker get free 2013 September Amsterdam womanMona Ennab startte met illegale races in 2004 en was drie jaar lang zelfs de enige vrouwelijke coureur in het gebied.

“Toen ik de manager ontmoette vroeg hij me of ik met de jongens samen wilde trainen. In het begin was ik de enige vrouw in de groep en de eerste paar jaar werd ik niet geaccepteerd. Zelfs toen er andere meisjes bij kwamen kregen we veel negatieve opmerkingen, zoals dat we achter het aanrecht thuishoorden, maar we spreken door onze sportieve prestaties.”

Hoewel de vrouwen veel steun krijgen van familie en fans, oefent de conservatieve samenleving een zware druk uit op het team.

Dit telde in 2010 acht leden en nu nog maar vier, onder andere omdat enkelen trouwden.

Qaddoura beaamt dat de cultuur het voor meisjes niet makkelijk maakt zich bezig te houden met de sport.

sticker girlpower Amsterdam Michelle Obama

Desalniettemin zijn de dames een geliefd element binnen het Palestijnse wereldje van coureurs geworden, zegt Betty Saadeh.

“De steun van onze fans is echt onvoorstelbaar. Het betekent erg veel om zo ver gekomen te zijn, om grenzen te doorbreken, om Palestijnse vrouwen een andere identiteit te geven dan die wordt neergezet door de media.”

Voor Mona betekent racen zowel een vorm van verzet als een uitlaatklep.

“Wij zijn dol op onze vrijheid en dat is wat me drijft. Als ik race voel ik me bevrijd van de druk van het leven, van de politieke situatie, van alles. Dat is de betekenis voor ons allemaal.”

DF

P.S.: een documentaire door Amber Fares is onderweg.

Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>