Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Stroperige staat, Anders Breivik & Theodor Holman

sticker Anarchy dog Amsterdam

Ruim 17 jaar geleden, vlak na mijn twintigste verjaardag, stuitte ik in NRC/Handelsblad op een belangrijke persoonlijke mijlpaal in de vorm van ‘Stroperige staat’ (8 oktober, 1994). Ene mr P. Kremer kreeg in dat artikel uitgebreid de ruimte om zijn gal te spuwen over de ‘halfzachte’ politiek.

Volgens de auteur was Nederland dankzij de bestuurders verworden tot een ‘dwerg op lemen voeten’. De expansieve verzorgingsstaat, het gezapige multiculturalisme, tolerantie naar criminaliteit en het ontbreken van enige toekomstvisie bij het leiderschap verontrustten de auteur ernstig.

vrijheid is nooit gegeven maar altijd genomen poster

Met een beetje goede (of kwade) wil zou je Kremer dan ook kunnen zien als een soort ideologische voorloper van Pim Fortuyn, Anders Breivik of Theodor Holman.

In ieder geval was ‘Stroperige staat’ een van de eerste artikels die ik ooit las met een duidelijk “rechts-liberale” inslag, zowel op economisch, juridisch als sociaal terrein. Aangezien dergelijke sterk van de norm afwijkende opinies indertijd uiterst zelden doordrongen tot ‘kwaliteitsmedia’, voor zover ik daar toegang en tijd toe had, raakte dit artikel me diep.

De maatschappelijke vorming die ik de jaren ervoor in politiek correct Amsterdam had ondergaan geleek zowel qua inhoud als vorm op een soort DDR light, en dus knipte ik het artikel uit en herlas het sindsdien nog diverse malen.

Ruim zeventien jaar na publicatie lijkt de strekking van ‘Stroperige staat’ me relevanter dan ooit.

David Frankenhuis

(hieronder een kopie)
19941008 Stroperige staat – NRC – Mr P. Kremer

Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>