Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Opkomst mafia in VS: citaten uit ‘De eerste familie’

('Murderous gangsters' - Return of the repressed)

“De verkoop van alcohol was verboden in de VS sinds in 1919 de Volstead Act was aangenomen. (…) Vóór 1919 hadden zelfs de best georganiseerde en efficiëntste criminelen van het land kartels gerund die niet meer dan een paar duizend dollar opleverden. Nu was de leiding van eenveel winstgevender bedrijfstak in handen van de onderwereld gegeven, en dat was niet alleen zonder slag of stoot gebeurd, maar met de actieve medewerking van vrijwel elke drinker in het land. (…) Intussen stegen de prijzen zo snel dat de prijs van een eenvoudig biertje varieerde van twee tot tien keer de prijs van vóór de Droogleggingswet.” (bl. 334/336)

Punisher Max Nick Cavella

Punisher Max

”Het idee dat de politie misdadigers dekte, was nauwelijks nieuws, want in New York was corruptie in die tijd schering en inslag. Bij een aantal uitgebreide onderzoeken door justitie was overtuigend aangetoond dat de politie een werktuig was van de heersende politieke klasse, die bepaalde wie er bij de politie werd aangesteld. Sollicitanten betaalden wel 300 dollar voor een aanstelling, een aanzienlijk bedrag, dat alleen terug te verdienen was als ze ervoor zorgden dat smeergeld dat werd betaald door bordelen en illegale gokhuizen terechtkwam bij de heersende klasse. Corruptie werd dus getolereerd en geautoriseerd.” (bl. 200)

“Het gevolg was een enorm winstgevende, illegale criminele economie waarin in 1900 wel drie miljoen dollar per jaar omging. (…) (De crimineel) Cecalo was de mening toegedaan dat de wetten die misdaden verboden er niet waren om burgers te beschermen of omdat de autoriteiten streng in de leer waren, maar alleen om politici de kans te bieden om enorme sommen geld te verdienen, tegen minieme risico’s. (…) ‘Vroeg of laat verdwijnt geld in iemands zak. Geef het aan de politie en de rechercheurs, en ze laten je met rust (…) Maar als je niet kan betalen ga je voor de bijl’.” (bl. 200)

Citaten van Mike Dash, ‘De eerste familie: terreur, afpersing en de geboorte van de Amerikaanse mafia’ (Arbeiderspers, 2009)


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>