Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Opinies en verklaringen over macht in Rusland

sticker Siberian meat grinder SMG Amsterdam 2013

“Rusland is een feodale staat. Ondanks economische koerswijzigingen en ideologische aanpassingen veranderden methoden van machthebbers weinig sinds Ivan de Verschrikkelijke. (…) De middeleeuwse vlekken op de Russische samenleving waren sinds Stalin niet meer zo zichtbaar als nu”, aldus muziek-journalist Artemy Troitsky in Goodbye Intellect, Hello Dogma.

Het verbijstert hem dat er zo weinig officiële reacties uit het Westen kwamen op het proces tegen punkband Pussy Riot en hij denkt dat de situatie onder het huidige regime niet zal verbeteren. “Het enige dat werkt binnen de overheid zijn diefstal en corruptie, waarvan de omvang tijdens Poetin tot recordhoogte is opgelopen.” Troitsky vreest dat zijn land zal afglijden tot ‘het Saudi Arabië van Europa’, ofwel een exporteur van grondstoffen waar mensenrechten en democratische waarden absent zijn, “Hell on Earth”.

Een diepgravender analyse van het regime in ‘het Nieuwe Rusland’ is ondernomen door de Minchenko Consulting Group, in een rapport van elf pagina’s.

De auteur ziet Poetin als een ‘arbiter’, die het wankele evenwicht bewaart tussen de clans die met elkaar om macht en inkomsten strijden. Het netwerk rond de president wordt aangeduid als ‘Politburo 2.0′, een verwijzing naar het leiderschap van de vroegere communistische partij. Deze club bestaat momenteel uit acht ‘politieke en zakelijke zwaargewichten’ en kan – indien nodig – aangevuld worden met mensen uit ‘de familie’, onder wie een dochter van voormalig president Jeltsin en oligarch Roman Abramovitsj.

Het rapport ziet weliswaar allerlei belangentegenstellingen en verschillen van inzicht binnen de heersende kaste, maar de meeste leden geloven dat – ondanks protesten van de oppositie – economie en politiek stabiel zullen blijven. “Een hoofddoel van de elite is het overtuigen van zowel de Russen als het westen dat zij haar bezittingen op rechtmatige wijze verkreeg.”

In This Is a Terrible Time to Be a Dictator, Mr. Putin schat oppositie-politicus Vladimir Ryzhkov de kans dat Rusland een echte dictatuur wordt laag in.

Internationaal hebben potentaten het tij bepaald niet mee en zelfs het regime van Poetin lijkt via de ‘Magnitsky Act’ inmiddels tegen sancties aan te lopen wegens het schandaal rond Hermitage Capital.

Putin graffiti patriarchy fuck itself 2014 June Amsterdam Spuistraat RussiaOok intern verwacht Ryzhkov veel verzet tegen een verdere machtsgreep van Poetin, van wie hij aanneemt dat deze zal blijven bewegen in ‘het grijze gebied tussen autocratie en dictatuur’. “De druk op de oppositie zal opgevoerd worden, waarbij de staat vernuftige provocaties, leugens en vuile trucjes inzet om de macht van de elite te consolideren. Toch behoort de toekomst aan het volk, niet aan de regering Poetin.”

Voormalig wereldkampioen schaken Garry Kasparov – die tijdens een recente demonstratie nog werd opgepakt en lichtelijk mishandeld door de politie – ziet het ‘Poetinisme’ zelfs als godsdienst.

“Gij zult de naam Poetin niet ijdel gebruiken” luidt volgens Kasparov het gebod dat de oorspronkelijke tien geboden vervangen heeft. “Geen mens dat het Kremlin bestudeert gelooft dat hier een verbod is op stelen en moorden. Geen bezoeker van een Moskouse rechtbank gelooft dat onder ede liegen niet mag. Het Poetinisme is de enig toegestane godsdienst.” Op het politiebureau had Kasparov nog enkele interessante gesprekken met agenten.

sticker religion ruler Amsterdam De Pijp 2013 November cross christianity

“Die bestaan niet allemaal uit hersenloos tuig, want zij waren slim genoeg om voor de enige groei-industrie in Rusland te gaan werken. (…) Poetin heeft duidelijk gemaakt er niet voor terug te deinzen een nieuwe Goelag voor politieke tegenstanders in te richten. Hij zal opdracht tot schieten geven en niet aarzelen Russisch bloed te verspillen om macht te behouden. Veel mensenlevens hangen daarom af van de mannen die straks eventueel de trekker overhalen. Zullen zij hun medeburgers doden wegens demonstraties en het uitdrukken van hun menselijke verlangen naar vrijheid?”

DF

Gerelateerd:

Poetin & Kirill: moderne afgoderij

Onverwachte wending wetsvoorstel Rusland

Vice-premier Rusland: ‘Madonna is bejaarde hoer’

Rusland & Nigeria: boef boven boef

Russische humor over corruptie

Vertrouw nooit een politicus!

Boeven en dieven


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>