Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Onderwijsvernieuwtiging: scholen en internet

sticker Artworkingclass Munch Amsterdam

“Over dit schilderij staat niets op het internet”, zegt de 16-jarige VWO scholiere in het huiswerkinstituut. Ze kreeg opdracht een verslag te schrijven over het schilderij Christ of Saint John of the Cross van Salvador Dali en hoewel ik weinig weet van dit soort kunst, lijkt het me onwaarschijnlijk dat over een schilderij van zo’n beroemd kunstenaar niets te vinden is op het wereldwijde web. Ik vraag haar het woord ‘cross’ in te toetsen achter ‘Dali’ op Google (Heilig is Uw Naam) en bingo.

Het is me vaker opgevallen dat jongeren veelal niet of nauwelijks in staat zijn iets te vinden op het internet, laat staan serieuze van minder serieuze informatiebronnen kunnen onderscheiden. Het is bepaald niet onmogelijk dat dit verband houdt met een der centrale dogma’s van het ministerie van onderwijs, namelijk dat het voor leerlingen belangrijker is om iets te ‘kunnen vinden’ dan om iets daadwerkelijk te ‘weten’. Op z’n Orwelliaans: ‘kennis = domheid’. Zonder enige basis lijkt het me onmogelijk om echte informatie van geleuter te kunnen onderscheiden.

Wellicht nog ernstiger is bijvoorbeeld dat in het onderwijs in de algemene economie beweerd wordt dat als de overheid geld uitgeeft, de ‘welvaartseffecten’ voor de samenleving groter zijn dan in het geval particulieren hun zelfverdiende middelen van bestaan zouden uitgeven. De onderwijselite is kennelijk volslagen blind voor de verspilling en corruptie die gepaard gaan met overheidsbestedingen, nog los van het feit dat ‘dwang’ (het dreigen met geweld) volstrekt geaccepteerd is als methode tot hervorming van de samenleving via de kostbare herverdelingsmachinerie. Belastingverhogingen en meer gecamoufleerde roof via het scheppen van nieuw geld (alias: het bestelen van spaarders) zijn de middelen waarmee de uitbaters van de intensieve menshouderij hun idealen en/of hun eigen belangen dienen.

Bedrijfseconomie, in ‘mijn tijd’ Economie 2 genoemd, heet op de middelbare scholen tegenwoordig ‘M&O’. Ik herinner het me als een degelijk vak met veel theoretische uitleg, berekeningen en uitgebreide boekhoudmethoden. Sinds ik er weer bijles in geef, valt het me op dat forse delen van de lesstof inmiddels gaan over allerlei belastingen en andere thema’s die de bureaucraten ongetwijfeld niet slecht uitkomen. Er is vast zo’n afgeschermd interdepartementaal werkgroepje dat bepaalt waar de examens zich op moeten richten, want daarop focussen de leerlingen zich immers ook.
sticker zwaarste maffia PvdA belastingverhoging garantie Amsterdam center 2013 September

Het laatste tentamen M&O voor het Vmbo-tl stond dan ook in het teken van accijns en btw op benzine, de motorrijtuigenbelasting, het ‘rekeningrijden’ en als klap op de vuurpijl moesten de scholieren een aangifte inkomstenbelasting invullen (‘Proef op pc’, Parool, 29 mei 2008). Als een examen Biologie dat louter gaat over lintwormen.

DF


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>