Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Obey Giant’ stickers: de worstelaar van Shepard Fairey

Obey sticker Juxtapoz Amsterdam center 2014 January 520LB

Precies een jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt André Roussimoff geboren in het Franse stadje Grenoble. Zijn ouders Boris en Mariann zijn joden van Bulgaars-Poolse komaf.

Kleine André blijkt te lijden aan het syndroom ‘gigantisme’, waardoor hij op zijn twaalfde al ruim 190 centimeter lang is en 110 kilo weegt (uiteindelijk werd hij 224 centimeter lang en woog 236 kilo).
sticker Andre giant posse Amsterdam center August 2013

Omdat hij dan al niet meer in de schoolbus past wordt hij dagelijks naar school gebracht door zijn buurman, de latere Nobelprijswinnaar Samuel Beckett.

André is geen slechte leerling maar besluit toch op jonge leeftijd met school te stoppen, want onderwijs vindt hij niet erg belangrijk voor zijn aanvankelijk geplande carrière als landarbeider.

worstelen met Hulk Hogan & ‘Killer Khan’
Verschillende baantjes brengen hem vervolgens weinig voldoening en dus verhuist hij op zijn 17de naar Parijs om professioneel worstelaar te worden.

Overdag verdient hij zijn brood als verhuizer om ‘s nachts te kunnen trainen.

graffiti obey Baltics 2012Al snel verwerft hij de bijnaam “Géant Ferré”, een verwijzing naar een mythische Franse reus, en vanaf 1966 begint zijn carrière serieuze vormen aan te nemen.
Obey Giant sticker Amsterdam center 2013 August

Hij worstelt onder ander in diverse Europese landen, Australië, Nieuw Zeeland, Afrika en in 1970 ook Japan, waar men hem “Monster Roussimoff” noemt.

Via diverse ‘vetes’ met andere worstelaars – onder wie Hulk Hogan en de “Mongolian Giant” Killer Khan – zou hij uiteindelijk in 1988 kampioen worden in de World Wide Wrestling Federation (WWF).

sticker Obey 2014 March Amsterdam center manufacturing quality dissent 1989

sticker Obey giant Amsterdam center August 2013gulle, zachtaardige zuiplap speelt in films
Naast zijn carrière in de ring speelde Roussimoff nog in diverse Tv-series en ook rollen in films, waarvan ‘The Princess Bride’ waarschijnlijk het bekendst is.

sticker Obey Amsterdam Spui 2013 August

Niet alleen worstelen en acteren gingen hem goed af, ook kon André dermate hard zuipen dat hij de officieuze titel ‘Grootste dronkaard op aarde’ verwierf.

Hij zou ooit in zes uur tijd ruim 41 liter bier gedronken hebben.

sticker Obey Amsterdam center 2013 AugustHoewel hij eens een cameraman mishandeld zou hebben, stond hij bekend als buitengewoon zachtaardig en ook gul.

Zelfs als hij uit eten ging met Arnold Schwarzenegger wilde hij per se de gehele rekening betalen.

In 1993 stierf hij in zijn slaap wegens hartfalen in een Parijs hotel, waar hij logeerde wegens de begrafenis van zijn vader. Andrés enige dochter was toen 14 jaar oud.

sticker obey free speech Amsterdam December 2013 amplify your voiceShepard Fairey’s ‘Obey Giant’
Enkele jaren voor de dood van deze worstelende reus ontstaat geleidelijk aan een nieuwe stroming binnen de kunstwereld: street art.

sticker Obey Amsterdam Leidseplein August 2012 Maarten Brante foto

Straatkunstenaar Shepard Fairey noemt het een “experiment in de fenomenologie” als hij met enkele vrienden het gezicht van Roussimoff herschept tot “ANDRE THE GIANT HAS A POSSE 7′ 4″, 520 lb”.

Tamelijk fanatiek beginnen zij nu stickers en posters van de reus te verspreiden door de oostkust van de VS.

Wegens juridische problemen inzake intellectueel eigendom verandert de naam na 1994 in ‘Obey’ en wordt de afbeelding minder verfijnd.

Sticker Obey Giant 'Lenin'Het logo weet echter zijn speelse, antiautoritaire karakter te behouden en wegens zijn grote beroemdheid ontstaan allerlei parodieën en imitaties erop.

Hoewel de Amerikaanse rechter bijna twintig jaar geleden bepaalde dat de oorspronkelijke afbeelding niet meer gebruikt mag worden tref je hem gelukkig nog steeds aan in Amsterdam, net als moderne variaties en ook allerlei afgeleiden daarvan, waaronder de aan Wikileaks / Anonymous verbonden ‘Disobey’.
sticker disobey Amsterdam 2013 Guy Fawkes

Bizar dat een jongen wiens ouders maar op het nippertje de gaskamers van de SS wisten te ontlopen uit zou groeien tot hét wereldwijde symbool van de nieuwste stroming binnen de kunsten: street art.

DF

Gerelateerd:

Stickers van ‘Crimson Cisa’

‘Fatuo fantasma’ stickers

Narcoze sticker-artist

Stickers van Yatusabes: Madrileen in Amsterdam

‘Earworm’ sticker: boos wormpje verovert Amsterdam

Tegels in Amsterdam: Vegende Hollander, Tek & Boba Fett

sticker obey propaganda Amsterdam center August 2013Stickers Tommy Forever Young

Camera-head stickersticker X plus face 2013 Amsterdam

Sticker Los Tres Amigos

Sticker: Bunny Brigade

Ninjarelly sticker: ‘save America’

Veka Vek sticker + other swinessticker obey the awe Amsterdam 2012

Stickers on street-art: ‘tools of crime’ & others

‘Republiek Amsterdam’: kameleon der stickers

Sticker “no allies, no friends, no surrender”

Stickers ‘geïntegreerd’ in verkeersborden Amsterdam

Stickers tegen democratuur: Manning, Assange, Snowden


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>