Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Niks mis met bijles

sticker Beware Skore 183 Amsterdam center 2013 September envy greed gluttony

In ‘privéles is een handel in angst’ schetst Ton van Haperen een gitzwart beeld van het particulier onderwijs, dat gerund zou worden door ‘amateurs’ die ‘de expertise missen.’ Opmerkelijk genoeg kunnen deze ‘hobbyisten’ wel woekerprijzen rekenen en lukt het ze zelfs om ‘de middelbare school tot een waardeloos instituut te devalueren’ (NRC/Next, 18/10/2011).

Als huiswerkbegeleider herken ik wel een deel van deze kritiek en bovendien geldt die voor veel (docenten op) reguliere scholen ook, hetgeen de auteur zélf met zijn redenering treffend illustreert.

(ingezonden reactie Ton van Haperen bijles Nrc Next 2011)

(24/10/2011 Nrc/Next)

Zo constateert de econoom weliswaar dat de markt voor privé-onderwijs jaarlijks met ruim 35 % groeit, maar trekt hij hieruit niet voor de hand liggende conclusies als ‘de samenleving verandert’, ‘er zal wel iets grondig mis zijn in het reguliere onderwijs’ of ‘mooi dat er steeds meer mensen zijn die hun kind de beste kansen willen geven en dit ook kunnen betalen’.

In plaats van zich te verheugen over de welvaartsgroei wil Van Haperen dat de overheid de sector ‘een halt toeroept’ want ‘dit moet stoppen’.

Het is echt stuitend dat iemand die ‘handelaren in angst’ ervan beticht ‘geen verstand te hebben van de moeilijke dingen in het schoolvak’ zelf voor de subtiele signalen van de vrije markt op de vlucht slaat als een angstig keffertje dat schuilt achter de brede ruggen van de staat.

Zou deze ambtenaar zich realiseren dat zijn voorstel tienduizenden mensen van hun inkomsten berooft en een veelvoud daarvan feitelijk verbiedt hun zelf verdiende geld naar eigen inzicht te besteden?

DF

Gerelateerd:

Tolstoy over onderwijs

Leerplicht = onrechtvaardige discriminatie

Onderwijsvernieuwtiging

Iederwijs en de schoolstrijd


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>