Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Natuur overwoekert Baltische steden

boompje groeit uit dak, Tallinn

Na te zijn opgegroeid op het platteland verhuisde ik op mijn vijftiende naar de grote stad, Amsterdam, waaraan ik enige tijd stevig moest wennen. De drukte, chaos en agressie vond ik maar niets vergeleken met de sereniteit en vreedzame anarchie die ik van weilanden, bossen, moerassen en heidevelden gewend was.

Al snel begon ik te fantaseren over hoe de grote stad zou veranderen als al het menselijk leven er van de ene op de andere dag uit zou verdwijnen. Op welke wijze zou de natuur terrein op de bebouwing en het asfalt heroveren?

Na een recent bezoek aan alle drie de Baltische staten heb ik een glimp van dit scenario kunnen opvangen.

Wegens de moeilijke economische situatie in die landen verhuizen jongeren er redelijk massaal naar het westen, waardoor verwaarlozing als gevolg van leegstand zich overal toont. Ook afgebrande huizen laat men soms jarenlang ongemoeid, hetgeen voor Nederlandse begrippen zeer ongebruikelijk is.

Dakgoten waaien vol bladeren, die vervolgens verrotten en voedsel vormen voor plantjes en bomen.

Hun wortels dringen door in de stenen structuren en langzaam maar zeker verwoesten zij deze.

Ook vloeit dankzij de verstopte dakgoten regenwater nu niet meer naar de pijpen maar – in plaats daarvan – sijpelt omlaag langs de oude muren, waar om die reden schimmels en mossen weelderig tieren.

Ook klimplanten kortwiekt men op vele plaatsen niet, zodat bouwsels in hoog tempo kunnen ‘vergroenen’. Leegstaand vastgoed wordt bewoond door verschillende soorten zoogdieren, waarvan verwilderde katten me het meest opvielen.

Voor een ieder die deze fascinatie met mij deelt raad ik een bezoek aan de Baltische regio ten zeerste aan, alvorens de economie aantrekt en projectontwikkelaars de situatie naar hun hand zullen zetten.

DF

Gerelateerd:

Linnahall: communistische ziggoerat in Tallinn

KKK-bikers in Estland

De Russische mafia krab

Natuurmens kan best in stad wonen


Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>