Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Een zachte onttrekking’

sticker insane Baltic region art

Bij tijd en wijle dringen wolkjes ambtelijk jargon door tot reguliere media. Zo berichtte AT5.nl onlangs over de rechtszaak tegen ene Mouloud B. (33), die nu vastzit voor een huis-overval in Amstelveen. Hierbij stierf een 77-jarige vrouw wegens zuurstofgebrek, doordat hij haar in een kast opsloot.

De dader zat eerder al een celstraf uit van vijf jaar voor overvallen op bejaarden – onder wie een man van 92 – maar ontsnapte zeven maanden geleden. Er bleek sprake te zijn van een ‘zachte onttrekking’, een term die zowel Google als Wikipedia niet blijken te kennen.

painting Crime in the street Return of the Repressed

“De verdachte was in juli van de gevangenis in Hoogeveen overgeplaatst naar de instelling Exodus in Groningen waar gedetineerden in fasen worden voorbereid op hun terugkeer naar de maatschappij. Omdat de man zich niet aan de regels hield, besloot de directie van Exodus hem terug te sturen naar Hoogeveen. De gedetineerde moest zich melden bij de gevangenis, maar nam de benen. De enkelband die hij droeg, knipte hij door. De man droeg een enkelband omdat hij een keer niet was teruggekomen van verlof. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie vertelde in de uitzending dat er niet direct alarm is geslagen nadat de verdachte was verdwenen omdat het ging om een ’zachte onttrekking‘, een ontsnapping zonder geweld. Een gedetineerde staat dan wel geregistreerd als ontsnapt, maar er wordt niet actief naar hem gezocht”, aldus AT5.

Jezelf ‘zachtjes onttrekken’ aan een boete als dankzij vandalisme of regen je fietsverlichting hapert is helaas minder eenvoudig in het Nederlandse rechtssysteem.

David Frankenhuis


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>