Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Moreel moorden in Egypte

~ niqaab, Tanzania ~

~ niqaab, Tanzania ~

Onlangs werd in Suez de 20-jarige Ahmed Eid neergestoken tijdens een afspraakje met zijn verloofde in een park, waarna hij kort later overleed in het ziekenhuis. In zijn buurt hangen inmiddels posters van Ahmed en noemt men hem zelfs een ‘martelaar’. Volgens zijn vader was het afspraakje niet eens tegen de islam en hadden de aanvallers er buiten moeten blijven.

Toen de drie daders religieus geïnspireerd bleken ontstonden al snel geruchten over een zedenpolitie Saudi-style en ‘moreel vigilantisme‘, want dergelijke aanvallen zouden ook buiten Suez hebben plaatsgevonden. Sinds de politieke omwentelingen van de Arabische Lente vertoont de impopulaire politie zich aanzienlijk minder op straat, wat de rest van het schorem natuurlijk meer ruimte geeft. Verder wijst Rawya Rageh – reporter voor Al Jazeera – erop dat “religieuze zeloten zich gesterkt zouden kunnen voelen door de verkiezing tot president van Mohamed Morsi, kandidaat van de Moslimbroederschap.”

Ook Amr Ezzat van het ‘Egyptische initiatief voor individuele rechten’ verwijt de religieuze partijen medeplichtig te zijn aan het geweld, ook al keurden die de steekpartij af. “Er bestaan grote verschillen tussen wat de godvruchtige leiders in de media zeggen en hetgeen ze hun volgelingen influisteren. Zij brengen de problemen van Egypte in verband met ‘morele degeneratie’, wat fanatieke jongeren aanmoedigt om in te grijpen als ze – naar hun maatstaven – immoreel gedrag zien.”
sticker god allah mohammed boodschapper islam Amsterdam south-east 2013 january Hizb.nl

Of het beschaafde deel van Egypte beter af is met het huidige leiderschap dan met Moebarak of de generaals, blijft vooralsnog dus een groot vraagteken.

DF

Gerelateerd:

Wadah Khanfar op TED.com

Politie op de vlucht in Egypte!

Moslimbroederschap Egypte schiet in eigen voet

Marmolak: Iraanse censuur geniaal omzeild

Schapen zonder herder (Sharia4Belgium in De Balie)’


Tags:        |      |      |      |      |      |      |      |      |   

2 reacties

  1. Jezus, wat een schokkende ellende weer zeg. Tsja, het lijkt erop alsof de een z’n lente andermans herfst is.
    Binnen nu en twintig jaar zullen de laatste minderheden er verdwijnen, schat ik, en dan hebben ze er eindelijk hun soennitische paradijsje.

  2. Het is schijn dat het in Egypte beter gaat dan in de periode van Moebarak.
    De neef van een Egyptische vriend is deze zomer na waarschuwing van de hele familie toch naar Egypte gegaan. Die familie is namelijk koptisch en niet moslim. Ze zijn de hele vakantie niet buiten geweest omdat het niet veilig is voor kopten. De tante van mijn vriend ging één keer naar buiten zonder hoofddoek en kreeg deze opmerking van een medemens: ‘Als ik een mes bij mij had had ik ‘m in je gestopt.’ De westers wereld moet niet denken dat het nu beter is in Egypte. Ik wil niet zeggen dat het met Moebarak beter was maar het is zeker voor niet-moslims géén veilig land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>