Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Turkije: deportatie Armeniërs ‘inhumaan’

sticker 'Turkish head'

Tijdens een bezoek aan buurland Armenië heeft Ahmet Davutoğlu, de Turkse minister van buitenlandse zaken, het gedeelde verleden van beide landen aangeroerd. Het massaal “deporteren” van de Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog noemde hij ‘inhumaan’ en ‘totaal verkeerd’.

Davutoğlu bezocht de Armeense hoofdstad Jerevan in het kader van een economische conferentie over de Zwarte Zee regio. De minister zei te hopen op “een omgeving van dialoog met een sterke basis”, schrijft Hürriyet Daily News. Daaruit kan een collectief bewustzijn voortvloeien met een “rechtvaardige herinnering”.

tegel Dus Amsterdam Spuistraat 2013 November girl doll black tearsHet Turkse (of ‘Osmaanse’) Rijk behandelde Armeense inwoners lange tijd als tweederangsburgers, tot men ze in de periode rond 1915 massaal over de kling joeg. Christelijke meisjes tussen de 4 en 20 jaar oud werden in grote aantallen als seksslavinnen gehouden of – vanuit Turkse optiek – “geïslamiseerd”. Jerevan wil daarom dat Turkije die periode erkent als genocide en stopt hem te bagatelliseren met termen als ‘incidenten’ of ‘deportaties’.

belangrijke rol Armeense diaspora

Na het ontmoeten van zijn Armeense evenknie Edward Nalbandian uitte Davutoğlu zijn hoop op een verbetering van de relatie met het buurland. Ook oplossing van het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan om de regio Nagorno-Karabach behoort tot de Turkse ambities, zei hij.

sticker question mark peace Amsterdam

Sinds 2009 onderneemt men halfslachtige pogingen om diplomatieke banden te creëren.

Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de Armeense diaspora. Davutoğlu beweerde “op elke reis” die hij maakt contact daarmee te zoeken. Ontmoetingen houdt hij echter stil uit angst voor ‘extremistische Armeniërs’.

DF

Gerelateerd:

Armeense geschiedenis: ‘Tatoeages van oma’

Turkse kunstenaars verbranden eigen werk

“Geen copyright op Allah”: Turk verdedigt christenen

Turkse jongens dragen rokjes uit protest

‘Ruim 100.000 seksslaven in Turkije’

Seksueel geweld in Turkije: “straf” of cultuur?


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>