Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Som minimum- en maximumprijzen

In een bepaalde markt geldt:

de vraag naar een product → Qv = – 12,5p + 200

&

het aanbod → Qa = 25p – 100

(p in euro’s, Q in miljoenen, antwoorden beneden)

a) welke evenwichtsprijs ontstaat? En wat zijn daarbij de gevraagde en aangeboden hoeveelheden? Wat is het ‘negatieve verband’ in de vraagfunctie (Qv)?

b) stel dat de regering het product te goedkoop vindt en een minimumprijs van 10 euro instelt, welke Qv en Qa ontstaan nu?

c) teken bovenstaande situatie in een grafiek.

d) stel dat de regering besluit het nu ontstane aanbodoverschot op te kopen, hoeveel geld moet de belastingdienst dan van de burgers afpakken om dit te bekostigen? Arceer in de grafiek het volume dat de regering nu moet opkopen.

Suc6!

– a) om een evenwichtsprijs te berekenen moet je Qv en Qa ‘gelijkstellen’

grafiek marktevenwicht Qa = Qv grafisch→ Qv = Qa → -12,5p + 200 = 25p – 100 → 300 = 37,5p → (beide kanten delen door 37,5) → p = 8

→ bv: Qa = 25 x 8 – 100 = 200 – 100 = 100 (miljoen)*

* omdat je het snijpunt van de 2 lijnen hebt berekend maakt het om de evenwichtshoeveelheid te bepalen nu niet uit of je de prijs invult in Qv of Qa.

Met het ‘negatieve verband’ in de vraagfunctie (Qv) wordt bedoeld dat als de prijs stijgt, de vraag daalt (omdat er een – voor de p staat).

- b) nieuwe prijs invullen in Qv en in Qa → Qv wordt nu 75 en Qa 150 → een overschot van 75 miljoen.

grafiek aanbodoverschot qv

- c) (klik ter vergroting)

- d) Het opkopen van het aanbodoverschot doet de regering tegen de minimumprijs van 10 euro.

→ 10 x 75.000.000 stuks =
750 miljoen euro zijn dus de kosten voor de belastingplichtigen (dit bedrag is exclusief de kosten voor vervoer, administratie en opslag van de opgekochte overschotten).

(klik voor een theoretische onderbouwing)

DF


2 reacties

  1. Normaal laat ik nooit reacties achter,maar wat een top uitleg!
    Dankuwel:D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>