Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Mijn educatie-dilemma op de middelbare school

Europese schoolagenda
“He thought of all the living species that train their young in the art of survival, the cats who teach their kittens to hunt, the birds who spend such strident efforts on teaching their fledglings to fly – yet man, whose tool of survival is the mind, does not merely fail to teach a child to think, but devotes the child’s education to the purpose of destroying his brain, of convincing him that thought is futile and evil, before he has started to think.”
~ Ayn Rand, ‘Atlas Shrugged’, p 923 (1957)

Sinds mijn afstuderen werkte ik veel met middelbare scholieren. Diverse malen stond ik voor de klas en de laatste zeven jaar was ik vooral huiswerkbegeleider en bijlesdocent in de vakken Economie, Maatschappijleer, Geschiedenis en Aardrijkskunde.

collectieve dwang voordeel werknemers

Welhaast dagelijks meen ik lesmateriaal te ontdekken dat ik zonder aarzeling tot indoctrinatie of propaganda zou bestempelen. Soms stuit je op een pleidooi voor arme landen om hun markten af te sluiten ten gunste van een tweede ‘Groene Revolutie’, steun voor het idee van verregaande nivellering van inkomens of opmerkingen over de gunstige effecten van collectieve dwang.

Andere ideeën zijn op subtielere wijze in het onderwijs verstopt.

Bij het lezen van een doorsnee schoolboek van het vak Maatschappijleer krijg je al snel de indruk dat de gemiddelde Nederlander er diepgewortelde racistische ideeën op nahoudt en dat de sociaal-economische achterstand bij andere bevolkingsgroepen goeddeels daartoe te herleiden is. Niet alleen binnenlandse problemen zijn volgens de producenten van schoolboeken te wijten aan de westerse cultuur, ook de Derde Wereld wordt op allerlei wijzen gehinderd in zijn ontwikkeling. Zo zouden Europese en Amerikaanse bedrijven zich schuldig maken aan dumping – verkopen met verlies – en is onze ‘ecologische voetafdruk’ relatief groot.

Maar op het hoe en waarom van deze thema’s gaan de boeken niet in. Dumping kan alleen met behulp van staatssubsidies of door in te teren op het eigen vermogen van ondernemingen, iets waarmee eigenaren doorgaans niet akkoord zullen gaan. En wat betreft de schande van de ‘ecologische voetafdruk’ kan je de redenering ook omdraaien. In het westen (en inmiddels vooral in Azië) gefabriceerde producten zijn kennelijk waardevoller dan die in arme landen, dus doet men daar iets fout.

Maar wat bespreek je wél met scholieren en wat niet? Met de – vermeende – diepere inzichten die je ze als ‘sceptische docent’ bij kan brengen help je ze niet direct door hun proefwerken en examens heen, maar tegelijkertijd wil je graag dat ze niet als zielloze robotten de middelbare school verlaten.

DF

P.S.: klik voor een gerelateerde topic op GeenStijl

Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>