Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Middelvinger opsteken naar flitsende agent mag in VS!

sticker 'funk the police'

In 2006 hield de politie John Swartz aan voor het opsteken van zijn middelvinger richting een verkeersagent. De 62jarige Vietnam veteraan reed op dat moment door New York terwijl zijn vrouw de auto bestuurde. Agent Richard Insogna was echter not amused en bestrafte Swartz met een boete, maar die vocht hij succesvol aan bij het Amerikaanse Hof van Beroep (Circuit Court of Appeals).

sticker Dikke-vinger soundsystem Amsterdam

Insogna beweerde Swartz aan te hebben gehouden omdat hij vreesde voor de veiligheid van de bestuurder van de auto en dacht dat Swartz hem seinde. De rechter vond dit onzin want “iemand die een bestuurder iets aan wil doen probeert niet de aandacht van de politie te trekken”.

~ don't drink & drive / LA ~

~ don’t drink & drive / LA ~

Ter onderbouwing van het vonnis citeerde het Hof de Amerikaanse hoogleraar Ira Robbins die publiceerde over dit ‘flipping the bird’, zoals Amerikanen het opsteken van de middelvinger noemen.

‘De oudste belediging ter wereld’ stamt uit de Oudheid. Grieken gebruikten het al en de Romeinen noemden digitus impudicus de respectloze vinger.

Het aanpakken van deze ‘meningsuiting’ botst met rechten uit het Eerste Amendement van de Bill of Rights, schendt strafrechtelijke beginselen, is een verspilling van justitiële capaciteit en conflicteert met het gezonde verstand, aldus Robbins.

In 2010 ontving een man die eenzelfde gebaar maakte naar een agent in Oregon zelfs 4.000 dollar schadevergoeding van de politie, die hem onrechtmatig aangehouden had!

DFgraffiti statue of liberty Amsterdam Spui

Gerelateerd:

Privacy leerlingen VS “bedreigd door Satan”

Hooggerechtshof VS & de drugshond

Ongelijkheid tussen politie & burger

“Ik ben politieagent”: meningsuiting in de VS


Tags:        |      |      |      |      |      |   

4 reacties

 1. Ha Robert,
  veel dank voor je uitgebreide reactie!
  Ja, ik was er inderdaad te kort om me een solide mening te kunnen vormen, en ik weet dat de corruptie er net als hier welig tiert.
  De sfeer die agenten daar uitstraalden vond ik prettiger dan hier, maar echt ‘moeilijke wijken’ bezocht ik er niet.
  Ik ben het met je eens daar waar je schrijft dat veel Nederlanders een verwrongen beeld vd VS hebben,
  David.

 2. Dit is wat jullie niet begrijpen… Ja het is vrijheid. Je mag je uiten hoe je maar wil. Dat jij 10 dagen in Amerika was zegt niks over hoe ze echt zijn. Ken jij je rechten niet dan zullen ze, als ze de kans krijgen zeker nemen om je te pakken. In CA is de politie helemaal korrupt, waar dat nu ook gelekt is. Dan hebben we het nog niet eens over NY of down south…

  Nou als we kijken naar Nederland waar wij helemaal geen rechten hebben aangezien de wet elk jaar weer anders is en wij geen stem hebben. De stem die we hebben is een stem om te kiezen welke partij we willen hebben en dat is het dan ook wel. Dan hebben we een partij die dan ook nog steeds met de andere in de knoop zitten, dus zijn ze nog geen stap verder. The Amendments zijn er voor orde en vrijheid. Iets wat wij niet hebben. Dus als de politie iets fout doet dan kunnen wij niks anders doen dan een klacht indienen en dat is het. Daar in Amerika hebben ze rechtszaken als hun constitutional rights geschonden zullen worden. Waarom? Om de burger te beschermen.

  Ik vind het jammer dat er veel mensen hier in Nederland en ook de andere landen zo over Amerika denken… Helemaal als Nederlander, wij zijn nog steeds een boeren landje in vergelijking met Amerika

 3. Ha Comodo,
  ja, ik vind het ook meer belediging dan ‘vrije meningsuiting’, maar daaraan tilt men kennelijk toch zwaarder in de VS.
  Een jaar geleden verbleef ik 10 dagen in Los Angeles en vond de politie prima daar.
  Dank voor je reactie,
  David

 4. Dat de Amerikanen de “flipping bird”,( opsteken van de middelvinger), niet strafbaar of beledigend vinden, verbaas mij erg. Dit omdat het gaat om een politie functionaris (ordehandhavers), dat er iemand die hiervoor veroordeeld was, het aan vocht en kreeg een schadevergoeding van $ 4.000. Wel weet ik dat dit in Nederland niet zal gebeuren, ik denk dat je op een fikse boete mag rekenen. Het opsteken van de middelvinger vind ik, heel erg onbeschoft en fielterig! En hopen dat het niet komt overwaaien, want wij Nederlanders (copycat), nemen als over van de Yanks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>