Microsoft gaat privacy beschermen
Amerikaanse inlichtingendiensten zullen niet klakkeloos gegevens ontvangen die Microsoft voor buitenlandse klanten beheert. Het bedrijf bezwoer woensdag tot in de rechtbank te blijven knokken voor de privacy.
Microsofts internationale clientèle werd ‘nerveus’ van het idee dat Amerikaanse spionage-organisaties op grond van nationale wetgeving toegang konden krijgen tot hun informatie, schrijft Reuters. Volgens de computergigant hebben diensten daar simpelweg geen recht op als gegevens buiten de VS zijn gestald.
Microsoft-topman Brad Smith dreigt niet alleen naar de rechter te stappen indien veiligheidsdiensten dergelijke onrechtmatige verzoeken zouden indienen, ook gaat het bedrijf de interne communicatie grondiger versleutelen. Microsoft volgt hiermee het voorbeeld van bedrijven als Google en Yahoo nadat ze ontdekten door de National Security Agency (NSA) te zijn gehackt. De spionage werd ‘gelegitimeerd’ door het Gerechtshof voor Buitenlandse Inlichtingen & Spionage (FISC).
‘schokgolven & technologische brute kracht’
Onthullingen door klokkenluider Edward Snowden over spionageactiviteiten hadden volgens de topman Microsofts ogen geopend. “Het lek veroorzaakte een ware aardbeving die schokgolven door onze industrie zond”, zei Smith.
Tot dusver hadden discussies met federale ambtenaren vooral een juridisch karakter en hield men geen rekening met “technologische brute kracht”. In de gegevensopslag per ‘cloud’ geven zowel Microsoft als voornaamste concurrent Amazon gebruikers al mogelijkheden om hun data te versleutelen.
DF
Tags: 007 | democratuur | klokkenluider | privacy | USA | vrijheid