Presidentsverkiezingen Mexico & de kartels
-
01 jul 12
-
0 reacties
Ruim 18 jaar geleden werd de Mexicaanse presidentskandidaat Luis Donaldo Colosio geliquideerd in de aanloop naar de verkiezingen. Het betrof een high profile assassination, die op klaarlichte dag en van zeer dichtbij plaats had te midden van een mensenmenigte.
Colosio was kandidaat namens de machtige ‘Partido Revolucionario Institucional’ (PRI), die op dat moment bijna 70 jaar lang onafgebroken het land bestuurd had. Wegens onder andere de systematische verkiezingsfraudes, grenzeloze corruptie en vele politieke moorden op tegenstanders van het regime noemde men Mexico in die tijd ook wel ‘de perfecte dictatuur’, hetgeen al snel verbasterde tot ‘democratuur‘.
(de moord op Luis Donaldo Colosio)
Inmiddels komen er weer verkiezingen aan en ook de PRI doet mee. Zijn kandidaat is ditmaal Enrique Peña Nieto, die beloofd heeft de aandacht van de staat te richten op crimineel geweld in plaats van op de narcotica-handel. De strijd tussen en tegen de drugskartels kostte het land de laatste jaren vele tienduizenden doden en is dus niet erg populair bij het electoraat.
“Veel mensen zullen stemmen op Nieto uit heimwee naar het tijdperk waarin de overheid nog de vrede bewaarde middels geheime afspraken met de kartels”, stelt politiek analist Diana Negroponte. “Maar de war on drugs heeft de meeste bendes ‘onthoofd’ en de leiding ligt nu in handen van gewelddadige en onberekenbare luitenants. Met hen zal het voor de regering moeilijker zijn om deals te sluiten.”
Dat de problemen met de onderwereld in het land bepaald nog niet ten eind zijn bewijst de dagelijkse berichtgeving over ontvoeringen, schietpartijen en onthoofdingen door bijvoorbeeld het ‘Tijuana Cartel’ (ook wel de ‘Arellano Felix Organisatie’), de groep ‘Beltran Leyva’, het ‘Golf-kartel’ en de relatief nieuwe Caballeros Templarios (Knights Templar).
Omdat de bendes regionaal georganiseerd zijn en het geweld per provincie nogal verschilt, is het voor leken niet eenvoudig om een globaal beeld van de oorlog in de onderwereld te krijgen. Gelukkig bestaat er inmiddels moderne technologie om de situatie inzichtelijker te maken, zoals deze interactieve kaart. Niet alleen geeft hij per regio een ruwe schets van de lokale omstandigheden maar ook jaarlijkse veranderingen en beknopte analyses staan erop.
Als Nieto straks wint en zoals – zoals beloofd – 40.000 militairen vervangt door een ‘Nationale Garde’ valt overigens nog maar te bezien of het geweld hierdoor af zal nemen. De Garde zal immers geformeerd worden uit soldaten die de laatste jaren de kartels bestreden en velen van hen staan op de loonlijst van de drugshandelaren. Bovendien hebben de bendes straks minder te vrezen van de staat, waardoor ze zich misschien meer op elkaars territoria zullen gaan richten.
DF
Gerelateerd:
Mexico’s geweld als stripboek: Juan Solo
Santiago Meza Lopez: ‘de stoofschotelmaker’
Tags: corrupt | democratuur | drugs / drank | Mexico | moord