Mexico’s geweld als stripboek: ‘Juan Solo’

-
26 mrt 12
-
0 reacties
Paus Benedictus XVI riep onlangs op om kinderen in Mexico “te beschermen en voor ze te zorgen zodat ze in vrede leven en de toekomst vol vertrouwen tegemoet kunnen zien” (de Volkskrant). ‘The Knights Templar’, een van de drugskartels naar wie de heilige vader hiermee impliciet verwees, wist nog een Kafkaëske wending aan het geheel te geven door plechtig te beloven hem tijdens zijn bezoek zelfs te beschermen.
Deze bizarre mix van religie en georganiseerde misdaad vormt ongetwijfeld een der inspiratiebronnen voor de realistische, vier-delige stripreeks ‘Juan Solo’.
Het verhaal is gesitueerd in het Mexico van zo’n 30 jaar geleden, waar ook toen al generaals, politici en criminelen nauw samenwerkten om gedeelde belangen te behartigen. Dit alles gaat natuurlijk ten koste van de veiligheid en welvaart in het land, waar dronken militairen onschuldige burgers terroriseren. De schaarse oppositie bestaat vooral uit groepjes anarchistische studenten, op wie de mensenrechten duidelijk niet van toepassing zijn.
Verhaallijn
Mismaakt komt hoofdpersoon Juan Solo ter wereld en direct verstoten zijn ouders de baby. Op de vuilstortplaats wordt hij bijna verslonden door een roedel zwerfhonden als de travestiete dwerg ‘Halve-liter’ hem redt. Deze voelt een sterke haat jegens de Rooms-katholieke kerk en houdt zich noodgedwongen met prostitutie in leven. Zijn hond zoogt Juan in de eerste maanden van zijn leven.
Als het kind ongeveer tien jaar oud is wordt de dwerg vermoord.
Al op jonge leeftijd begrijpt Juan dat criminaliteit zo ongeveer de enige manier tot overleven is en met de ‘erfenis’ die Halve-liter hem in zijn doodsstrijd schenkt bevindt hij zich al snel aan het hoofd van een lokale bende. Nadat hij zijn maten sluw verraadt schopt hij het op meedogenloze wijze tot hoofd beveiliging van een corrupte minister, die Juans initiatieven aanvankelijk wel kan waarderen.
Uitgever: Arboris (Bess, G., Jodorowski, A.), vier delen
DF
Gerelateerd:
‘Santiago Meza, de stoofschotelmaker‘
Tags: corrupt | democratuur | drugs / drank | leip | Mexico | stripboek | vrijheid