Leger Mexico en drugskartels
-
14 aug 12
-
0 reacties
“Het was mijn droom om ‘groot’ te worden, belangrijk, en dat bereikte ik ook binnen de organisatie. Ik raakte bevriend met de grote jongens. Vroeger was het vreedzamer en was er meer geld te verdienen. Ik kocht zelfs renpaarden, de droom van iedere drugshandelaar. Bij de races komen de andere grote jongens ook en soms waren mijn dieren sneller dan de hunne.”
De 38jarige ‘Roberto‘ had een baantje in een werkplaats voordat hij op zijn twaalfde aan de slag ging als drugshandelaar in de Mexicaanse stad Ciudad Juárez. Aangelokt door het snelle geld begint een soort klassiek Goodfellas-achtig verhaal over dure auto’s en restaurants.
“Ik ben de enige uit die tijd die nog leeft. Het ging mis toen de oorlog tussen de kartels startte. Ik verloor mijn zoon, vader en twee broers. (…) Het is erg gevaarlijk tegenwoordig om te handelen, want de ‘koper’ kan ook de tegenpartij zijn. (…) De wet zou zich niet met de drugshandel moeten bemoeien, ze raakt erin verstrikt en daarom stopt het geweld niet. Ik zag de politie enkele mensen tijdens de races arresteren en ze vervolgens uitleveren aan de concurrent. Ook het leger biedt geen uitkomst, want er worden onherroepelijk partijen drugs en geld gestolen en ook zij worden corrupt. Een rotte appel kan er al voor zorgen dat de ellende blijft.”
Toch lijkt de militaire aanpak soms juist goed te werken. Zo was Guadeloupe tot voor kort stevig in handen van ‘Zetas’ – een der gewelddadigste bendes van het land – en werden vorig jaar ruim 200 mensen vermoord in de stad van 700.000 inwoners. Bedrijven die weigeren beschermgeld te betalen worden ter waarschuwing besproeid met kalashnikovs.
De benoeming van een nieuw hoofd van de politie heeft echter een miraculeuze kentering veroorzaakt, waardoor de misdaad het afgelopen jaar met 40 procent afnam. Agent Lorencio Santos voegde zich bij dit politiekorps na twintig jaren in het leger en stelt dat Guadeloupe voorheen onveilig en zelfs ‘wetteloos’ was. Inmiddels zou Zetas echter volledig uit de stad zijn verdreven.
Volgens kolonel Enrique San Miguel was de politie corrupt en werkzaam voor de bandieten. “We onderzochten het korps om uit te zoeken wie schoon of fout was. Na onderzoek moest ik er 700 ontslaan.”
De dertig agenten die hij overhield vulde hij aan met 250 voormalig militairen uit andere delen van het land. Ze kregen ‘civiele training’ om het vertrouwen van de bevolking te winnen, maar tegelijkertijd nam men extreme maatregelen om de agenten zélf te beschermen. Dat bleek hard nodig, want binnen een jaar waren er al dertien vermoord, waarvan enkelen in hun eigen huizen.
Inmiddels wonen en slapen de meeste agenten op het zwaarbeveiligde politiebureau, met hun wapens binnen handbereik.
Al Jazeera’s Rachel Levine vanuit Guadalupe,
vertaling DF
Gerelateerd:
‘Santiago Meza Lopez: de stoofschotelmaker’
‘Presidentsverkiezingen Mexico & de kartels‘
Tags: bendes | corrupt | drugs / drank | leip | Mexico | vrijheid