Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Meisjesbendes & de ‘politisering van criminaliteit’

sticker 'Liberta streetwear' Amsterdam

Sinds enige tijd kampt het door misdaad geplaagde Kaapstad in Zuid-Afrika met vrijwel onbeheersbare bende-oorlogen.

Kinderen worden gedood door stray-bullets en men neemt elkaars begrafenissen zonder aarzeling onder vuur. Voor regionaal bestuurder Helen Zille is de maat in ieder geval dermate vol, dat zij nu hulp inroept van het leger om de orde te herstellen. “Dan kan de politie zich weer richten op opsporing.”

Politiechef Hanif Loonat kritiseert de stap Zille, die hij ervan beschuldigt het bende-geweld te ‘politiseren’. “De politie moet niet altijd de schuld krijgen. Zille toont de wereld hoe corrupt onze politie is, maar dankzij dat police-bashing zien de gangsters dat de staat geen eenheid is.”

Meidenbendes
Alsof het geweld tussen de bendes nog niet voldoende is, beginnen meisjes vanaf een jaar of 14 zich ook in toenemende mate te bewapenen en organiseren.

In sloppenwijken als Khayelitsha wordt dat al snel een soort vicieuze cirkel, want degenen die zich niet aansluiten hebben geen bescherming tegen andere meiden-groepen.

Zuid-Afrikaanse media beschreven onder andere het incident van een zestienjarig meisje dat na een kerk-bijeenkomst werd neergestoken door leden van een rivaliserende bende.

sticker Whois dark girl shotgun Amsterdam 2013Ook vinden groepsgevechten plaats met machetes (‘panga’s’) en golfclubs. Een zo’n matpartij eindigde pas toen een groep jongens aan kwam rennen om de meiden “te redden”.

Ernstige rivaliteit bestaat onder meer tussen de ‘Voora babes’ en de ‘Vato babes’. Deze laatste groep heeft als slogan Never Surrender en is gelieerd aan een (jongens)bende genaamd ‘Vato-Slokos’, een verbastering van de beruchte ‘LA Vatos-Lokos’ uit de VS. De ‘Voora babes’ zijn zijn de meiden-afdeling van de ‘Voora gang’ en opgesplitst in groepen als de ‘Italian babes’ en de ‘Mexico-babes’, terwijl ‘Black Bitch on Board’ (BBOD), ‘Black Bitch Under Cover’ (BBUC), ‘Fait Babes’ en ‘Mandonsela Company’ (MDC) behoren tot de ‘Vato babes’.

In hoeverre politiechef Loonat gelijk heeft met zijn beschuldigingen aan het adres van Zille valt moeilijk te beoordelen. Volgens het Instituut voor Veiligheidsstudies mag het leger alleen ingezet worden op Zuid-Afrikaanse bodem als de staatsveiligheid wordt bedreigd of in geval van een “ineenstorting van de openbare orde.” Als meisjes elkaar in groepsverband op straat met (kap)messen belagen is deze laatste situatie volgens velen ongetwijfeld in zicht.

DF

Gerelateerd:

Politieagenten op Zuid-Afrikaanse boerderij


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>