Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Mato Jelic de schaak-vlogger

mato_jelic_chess
  • 05 mrt 19

  • MEDIA

  • 0 reacties

Voor mensen die zo nu en dan graag een potje mogen schaken zijn video’s van de Australische schaker Mato Jelic een absolute aanrader. In de meestal 5 á 10 minuten durende filmpjes, die standaard aftrappen met de zin ‘Hi, this is Mato’, toont en analyseert Jelic vele honderden partijen uit tweekampen tussen zijn favoriete schaakgrootmeesters zoals Spassky, Fischer, Capablanca en Tal.

mato-chess-talJe vindt op Mato’s eigen YouTube-kanaal echter ook een ruim aanbod aan wedstrijden tussen minder bekende schakers en regelmatig zelfs matches tussen mens en computer, tussen schaakcomputers onderling en ‘uitzonderlijke krachtmetingen’, zoals die tussen Einstein en Oppenheimer. Daarnaast kan je ervoor kiezen om video’s te zien per soort opening, bijvoorbeeld King’s gambit, of reeksen die bepaalde strategieën tot thema hebben, zoals het jagen op de koning.

Het is niet moeilijk om redenen aan te wijzen voor Jelic’ uitgebreide schare aan ruim 100.000 volgers op YouTube: bij de besproken wedstrijden worden tactieken goed uitgelegd en het lukt Mato uitstekend om de spanning op te bouwen en erin te houden. Daarnaast lardeert de van oorsprong Kroatische schaker zijn vlogs met interessante weetjes, quotes en – bovenal – grappen.

mato_jelic_chess_photo

Een grap die regelmatig in de vlogs terugkeert is als een van de spelers een overduidelijk heel goede zet kan doen. Op zo’n moment zet Mato de kijker vaak op het verkeerde been door te doen alsof in een heel andere hoek van het bord een pion of stuk gaat worden verplaatst voor een of ander onbeduidend zetje. Hoewel ik inmiddels vrij veel van Mato’s filmpjes zag, trap ik er nog steeds wel eens in.

DF


Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>