Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Marokkaanse rapper Lhaqed krijgt celstraf

Riga street art graffiti gangster

De rechtbank van Casablanca heeft rapper Lhaqed tot vier maanden gevangenisstraf veroordeeld. De muzikant, wiens echte naam Mouad (of Moad) Belghawat luidt, staat bekend om een kritische clip over de politie.

Lhaqed werd in mei 2014 tijdens een voetbalwedstrijd opgepakt wegens openbare dronkenschap, het aanvallen van twee agenten en tickethandel op de zwarte markt. Hij zit sindsdien vast maar houdt vol onschuldig te zijn.

sticker het regime overwint Amsterdam 2013 autumn politicsLhaqed (26) werd dinsdag in de wijk Ain Sebaa gevonnist door rechters die hem al in 2012 veroordeelden tot vier maanden achter tralies. De rapper kreeg naast de celstraf ook nog een boete van 15.000 dirhams (1.335 euro’s) opgelegd, meldt Morocco World News.

De strafmaat werd uitgesproken in afwezigheid van Lhaqeds advocaten. Zij protesteerden hiermee tegen de houding van de rechtbank, die geen enkel verzoek van de verdediging had willen inwilligen. De rechters vonden het bijvoorbeeld niet nodig om getuigen op te roepen, zelfs niet een van beide agenten die een aanklacht ingediend hadden. Een advocaat sprak dan ook van “een onrechtvaardig vonnis na een oneerlijk proces”.

‘Honden van de staat’

De zanger speelde een belangrijke rol in protestbeweging ‘Twintig Februari’. Die groep streefde in 2011 maatschappelijke en politieke hervormingen na, als relatief vreedzame episode in de ‘Arabische Lente’.
sticker protest plus machine-gun Baltic region

Lhaqeds lied Honden van de staat was erg kritisch over corruptie binnen het politieapparaat. De clip, waarin een agent het hoofd van een ezel heeft, zal zijn populariteit binnen het gezag vermoedelijk niet hebben doen toenemen.

Lhaqed ontving in 2013 de integriteitsprijs van Transparency Marokko. Zijn naam betekent zoiets als ‘De rancuneuze’ of ‘De razende van woede’.

DF


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>