Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘t Mokers’ damspel

schaakbord Return of the repressed

Zo rond mijn elfde verjaardag verloor ik mijn belangstelling voor het Nederlandse damspel. Gisteren, zo’n twintig jaar later dus, had ik het grote genoegen om in een Amsterdamse horecagelegenheid de Marokkaanse variant op het damspel te mogen leren.

De regels:

(1) Je speelt het op een schaakbord, het vakje rechtsonder op het bord is zwart.

(2) De damstenen van iedere speler staan op de donkere velden. Er mag alleen schuin vooruit gezet en geslagen worden.

(3) Je begint het spel met drie rijen stenen (in totaal dus twaalf), de middelste twee rijen van het bord blijven onbezet.

(4) Slaan is verplicht, meerslag gaat boven enkelslag. Damslag gaat niet boven enkelslag of meerslag.

(5) Als je slaat zet je je steen schuin over een andere steen. Net als bij Nederlands dammen mag dit alleen als daarachter een leeg vakje is waar jouw steen kan belanden. Als je slaande steen van daaruit verder kan slaan, dan is dat verplicht. Je mag niet achteruit zetten of – anders dan bij Nederlands dammen – achteruit slaan.

(6) Als een steen de overzijde van het bord bereikt wordt hij een dam.

(7) Dammen mogen wel achteruit slaan en zetten en opereren in feite net als bij het Nederlandse damspel. Dammen mogen dus ook over velden heen springen zolang dit onbelemmerd door andere stenen en op één lijn gebeurt.

Nogmaals: damslag gaat niet boven enkelslag of meerslag.

(8) Als iemand kan slaan maar dit niet ziet en dus verzuimt te slaan, mag de tegenstander (zodra hij/zij aan beurt is) de steen die had kunnen slaan ‘blazen’, ofwel van het bord halen. Het blazen komt niet in de plaats van de eigen zet. De speler die ‘blaast’ mag daarna dus ook nog zetten.

(9) Als je ziet dat iemand kan slaan maar dit zelf niet ziet, mag je die persoon daarop wijzen. Hierna moet die persoon slaan en wordt er dus niet geblazen.

(10) Op het moment dat een speler over 3 dammen beschikt, dan moet hij/zij binnen 12 zetten (door de tegenstander gedaan) gewonnen hebben. Lukt dit niet, dan mag de tegenstander een dam of steen ‘blazen’.

(11) Als iemands laatste steen niet meer kan bewegen, maar jouw stenen nog wel, dan mag je alle eerder door jou geslagen stenen op zijn laatste zetten. Hij heeft dan “12 maal verloren” en is de ‘ezel’, zo is mij verteld.

Tot slot wil ik zeggen dat spelers nogal eens de neiging hebben om tijdens het spel hun tegenstander te helpen met adviezen en suggesties. Het opvolgen van de zetten die zij voorstellen vergroot uw winstkansen echter niet altijd. Veel plezier met Marokkaans dammen!

DF

Gerelateerd:

Domino: Caraïbische regels voor 2 tegen 2


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>