Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Censuur Iran geniaal omzeild: film ‘Marmoulak’

Iran - Grote vrienden

In gezelschap van orthodoxe moslims poneer ik wel eens de stelling dat – ondanks haar uiterst criminele buitenlands beleid – de VS hoe dan ook superieur aan de Islamitische wereld zijn omdat de serie Southpark er vandaan komt. Beter maatschappijleeronderwijs is immers ondenkbaar.

Vijf jaar geleden maakten enkele Iraanse producenten echter veel goed door op meesterlijke wijze de censor om de tuin te leiden met hun film ‘Marmolak’, dat hagedis in het Perzisch betekent.

lizard Tanzania hagedis reptileDe productie gaat over de veroordeelde inbreker Reza, ‘the Lizard’, die na een gesprek met een geestelijke weet te vluchten uit de gevangenis. Eenmaal op vrije voeten doet hij zich voor als imam, waardoor hij in een land als Iran veel respect en privileges geniet, en beleeft hij allerlei komische situaties .

lizard Marmoulak iran movie

In eerste instantie glipte de film door de censuur, maar toen hij erg populair bleek in de Iraanse bioscopen begonnen de autoriteiten te twijfelen aan hun aanvankelijke oordeel. Een predikende crimineel, dat zat het vrome geteisem daar toch niet zo lekker en Marmolak (Youtube) is uiteindelijk her en der verboden, maar niet voordat miljoenen mensen ‘m gezien hadden.

DF

Gerelateerd:

NL, Iran & Zimbabwe


Tags:        |      |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>