Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Marcel Zwoferink over ‘loverboys’

sticker Lucid vigilantes 2014 May Amsterdam Center crime

Keer op keer blijkt Justitie weinig met loverboys te kunnen. Recent werd er uit een hotel in Limburg een 15-jarig meisje gered. Maar dat is een uitzondering. Een enkele keer wordt er een opgepakt, maar de straffen lijken vaak laag, of worden niet uitgezeten. Vaak kunnen de slachtoffers van loverboys maar bij een man terecht voor hulp.

Marcel Zwoferink werd in 2008 benaderd door de stichting Stop Loverboys Nu. Sindsdien is hij in zijn vrije tijd intensief betrokken bij de strijd tegen de ‘verleider-pooiers’ die hun – vaak minderjarige slachtoffers – de prostitutie inlokken en hen daar soms met grof geweld uitbuiten. Volgens sommige onderzoeken zou dit lot jaarlijks wellicht 1.500 Nederlandse meisjes treffen.

Je kan stellen dat Zwoferink niet voor een kleintje vervaard is. De ruim twee meter lange Tukker is beveiligingsexpert en verzorgt onder meer trainingen voor Russische lijfwachten. Deze achtergrond, plus zijn fysieke en mentale overkomen, stelden hem in staat om sinds 2008 vele tientallen meisjes en jonge vrouwen uit handen van bendes los te krijgen. Een zo’n situatie deed Zwoferink echter achter tralies belanden. Hij zou zich volgens het OM bezondigd hebben aan wederrechtelijke vrijheidsberoving.

sticker logo Amsterdam + 2 vrouwen 3

Enkele vragen aan de man die tientallen jonge vrouwen uit de moderne slavernij wist te halen.

Je hebt veel meisjes bevrijd en geëvacueerd. Die operaties, liepen die naar verwachting zoals je er ook training in gaf?

Eerlijk gezegd zat er een wereld van verschil tussen oefenen en de praktijk. Het echte werk viel me soms ook fors tegen. Vooral de eerste 4 operaties waren zenuwslopend: zweethanden, hartklopping in je hals, gejaagd gevoel. Het kwam – denk ik – voornamelijk vanwege mijn directe betrokkenheid bij de ouders. Die hadden zo’n beetje alle instanties al ingeschakeld en vestigden letterlijk hun allerlaatste hoop op mij. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Bij mij in ieder geval niet.

Hoe is je track record? Red je alle meisjes die worden ‘aangemeld’?

Nee, helaas kan ik niet iedereen bevrijden. Er moest voldaan zijn aan 3 voorwaarden: 1) Het meisje moest ‘zichtbaar’ prostitueren. 2) De ouders moesten worden bedreigd door de pooierbende en 3) Politie en Justitie ondernemen geen stappen en nemen de ouders/verzorgers niet serieus.

Potas graffiti naked woman Amsterdam 2015 March girl nude sex

Wat merkte je bij de loverboys, die vaak uit islamitische culturen komen?

Ik heb ervaren dat pooiers met islamitische achtergrond geen enkel respect hebben voor ‘Nederlandse’ meisjes. Worden als varkens beschouwd en vaak ernstiger gemarteld dan terroristen in Guantanamo Bay.

sticker 'filth', Amsterdam‘Loverboys’?

Ja! Zo typisch gematigd Nederlandse term. Nederland is soft. De regering durft problemen niet bij naam te noemen! Dat ik de enige was op wie veel slachtoffers konden terugvallen, bewijst dat het Nederlandse volk niet dapper is. We staan niet op voor onze waarden, niet voor onze cultuur. We geven ‘lastige’ gasten een mega-podium in de media, zoals bij de zwarte piet discussie.

Wat vind je een gepaste straf voor deze ‘agressieve pooiers’?

Een fikse lijfstraf en niks minder dan dat. Gasten met dubbel paspoort daarna gelijk het land uitzetten. Eventuele familie-leden inkomsten ontnemen. Vaak profiteren hele families van de inkomsten van de pooier. Maar ja, dat vind ik. Dit gebaseerd op een van de vele voorbeelden van agressieve pooiers. Zo heb ik een slachtoffer bijgestaan dat tijdens een zwangerschap van drie maanden aan de haren mee naar boven werd gesleept, in de douche werd gesmeten onder kokend heet water en ze meer dan twintig keer keihard in haar buik is geschopt, waarop ze diverse inwendige bloedingen en een miskraam kreeg. Een maand later werd ze door de ‘vriend’ gestalkt en bedreigd weer voor hem te gaan ‘werken’. Ook de ouders zijn met een vuurwapen bedreigd. Ik heb die gast (inclusief twee handlangers) toen, zeg maar, ‘gepast gestraft’, wat aantoonbaar heeft geholpen voor het meisje en haar ouders.

sticker meisje 020

Hoe verklaar je de relatieve tolerantie jegens het verschijnsel ‘loverboy’ bij de autoriteiten?

Vind ik geen vraag voor mij. Weet niet of dat zo is. Wel weet ik dat Justitie duidelijk aangeeft dat het aanpakken van mensenhandel prioriteit heeft, maar zich hier in de praktijk sterk van weerhoudt. Ik ben eens om meerdere redenen naar het OM in Almelo gestapt. Ten eerste om te pijlen hoe men daar tegen gedwongen prostitutie aankeek. En ik moet achteraf zeggen dat Twente een stuk feller en doortastender is op gebied van mensenhandel dan de rest van de arrondissementen in Nederland. Ten tweede om mijn verslag af te geven waarin slachtoffers en daders met namen en rugnummers stonden vermeld, inclusief info van getuigen, betrokkenen etc. Ten derde om aan te geven de slachtoffers weg te halen uit de milieus/circuits.

Hoe werd hierop gereageerd?

Met alle begrip. Het was en is feitelijk nogal moeilijk om een loverboy/pooier snel gerechtelijk aan te pakken, zo werd mij verteld. Ik gaf aan geen tijd te willen verspillen, immers elke dag dat zo’n meisje zo wordt vernederd, mishandeld, verkracht en/of wat nog meer, is er een te veel. Ook gaf ik aan dat een mensenleven c.q. de kwaliteit van een mensenleven meer waard is dan een regel in de Wet. Als er zulke domme regels zijn, zijn die om overtreden te worden. Hierop werd gegrijnsd.

street art 'hoertje'Overwoog je wel eens om aan de ouders van zo’n jongen te vragen: ‘Weet u hoe uw zoon aan die dikke auto komt?’

Nee, ik hield me vooral bezig met de slachtoffers zelf. Hoe te evacueren en op welke wijze te begeleiden. Pooiers werden altijd als bijzaak gezien. Daarbij: In de meeste gevallen wisten familieleden van de ‘zaakjes’ van hun zoon of waren ze er zelfs in betrokken.

Wat lijkt de motivatie van meisjes om met die criminelen in zee te gaan?

De meeste slachtoffers die ik geholpen heb kwamen in contact met hun pooier/toenmalige vriendje, omdat die haar complimentjes en aandacht gaf. De jongen toonde meestal dezelfde interesses (muziek, dansen, kletsen, vriendengroepje, kleding). Dus niet materialistisch (cadeautjes e.d.), maar emotioneel. Aandacht krijgen lijkt dus de belangrijkste motivatie. En ze zagen er natuurlijk cool en/of stoer uit.

Zijn er hier, voor zo ver je weet, wel eens meisjes vermoord die uit het circuit wilden stappen?

In Nederland zijn/worden er zeker slachtoffers van mensenhandel vermoord. Meestal gaat het niet om uitstappen, maar gewoon omdat een slachtoffer te vaak ziek is, een grote mond heeft of te weinig respect toont aan haar (nieuwe) pooier. Dit heb ik uit betrouwbare bron. Het geven van een overdosis is een van de middelen.

Volgens sommige berichten verlegden pooiers in toenemende mate hun werkterrein naar de provincie, mogelijk omdat de politie daar minder kennis van het verschijnsel heeft of omdat meisjes er naïever zijn. Bemerkte jij die trend ook?

girl cries blood crying poster Amsterdam center 2013 September 'street art'

De meeste slachtoffers die ik heb bijgestaan, kwamen al ‘uit de provincie’. Het waren dan ook geen stadse, goedgebekte meiden, maar meiden die snel onder de indruk waren/zijn van stadse boys met snelle gladde babbel. Ik weet niet of dit een trend is/was.

Heb je ooit ouders van wraakacties moeten weerhouden?

Nee, de meeste ouders waren totaal verzwakt, lood in de schoenen, aan de antidepressiva e.d. Totaal niet in staat om ook maar iets te ondernemen. Zelfs een gesprekje met mij om een en ander uit te leggen was vaak te veel.

Ben je tegen legale prostitutie als het meerderjarigen betreft die het werk vrijwillig doen?

Nee, ik ben niet tegen legale prostitutie, maar denk wel dat er praktisch geen legale prostitutie bestaat. Geen enkel slachtoffer (minderjarige of volwassene) dat ik bijgestaan heb deed het voor de lol of zichzelf. Praktisch alle slachtoffers werden gechanteerd. Als je niet voor me werkt dan…..(vul zelf maar in)!

sticker Chase your dreams pimpaliciousDoe je het werk puur voor de slachtoffers, of wil je dit land ook een veiliger omgeving voor je eigen dochters maken?

Als een meisje aanwijsbaar in de gedwongen prostitutie zit, haar ouders met de dood zijn bedreigd en Politie c.q. Justitie geen actie wil of durft te ondernemen, dan kan men op mij c.q. Guard-Elite rekenen. Het is niet mijn ambitie om Nederland veiliger te maken, daar zijn die bobo’s in Den Haag voor. Voor mij geldt dat een mensenleven meer waard is dat een regel in de wet.

Wat was die zaak nu, waarvoor je 10 maanden in voorarrest hebt gezeten?

Ik heb de casus na mijn detentie laten onderzoeken door twee particuliere rechercheurs. Zij gaven aan dat ik zelf het slachtoffer was geworden van een machtsspelletje, in de top van het Politiekorps te Almere, de stad van ex-minister Jorritsma – baas van de politie Almere. Het betreffende meisje, dat aangifte tegen mij heeft gedaan, was de dochter van een forensisch rechercheur te Almere. Dit meisje is meerdere malen verkracht geweest, met een mes in de nek gesneden en met de dood bedreigd (zelfs via MSN, zwart op wit), door niemand minder dan de zoon van de Korpschef te Almere. Daarbij komt dat de korpschef al een keer de handen boven het hoofd heeft gehouden van de forensisch rechercheur, betreffende gebruik van cocaïne. Nu was het aan de forensisch rechercheur om blamage c.q. gezichtsverlies van de korpschef te voorkomen, door zijn dochter zodanig onder druk te zetten om een ‘aangedikte’ aangifte tegen mij te doen.

Maar 10 maanden, dat is niet niks. Je hebt toch zeker wel iets ‘ergs’ gedaan?

Ik had 4 teamleden. Twee van hen zijn na mijn detentie aangehouden en moesten voor de rechter verschijnen. Zelfde aantijging e.d. doch veroordeeld tot 100 uur taakstraf. Er was immers niks meer dan een benadering en een gesprekje in de auto omtrent haar situatie… Nee, men was niet bang voor mijn teamleden, maar voor mijn rol in het aanpakken van het korps te Almere, men wilde mij voor tenminste het jaar 2009 de mond snoeren.

sticker some coca for Loka Bush 1922 Amsterdam center 2013 July

Maar de rechters zijn toch onafhankelijk? Zo’n verschil kan toch niet zomaar wat betreft strafmaat?

De vader van het meisje was rechercheur toen hij aan de (in beslag genomen) cocaïne zat. In plaats van ontslag werd hem door de korpsleiding een nieuwe functie aangeboden als forensisch onderzoeker in moordzaken. Zo’n rechercheur zet nogal wat handtekeningen onder onderzoeksverslagen, waarop verdachten worden veroordeeld. Wat nu als ik deze forensisch onderzoeker afd. Moordzaken onderuit haal? Dan ontstaat er een juristen circus, moeten vele, vele zaken weer worden heropend en komen vele veroordeelden weer op vrije voet. In mijn zaak hebben de rechters naar het maatschappelijk belang gekeken. Zaken afgewogen die nergens in mijn dossier voorkwamen. Ook dit antwoord heb ik van de particuliere rechercheurs, met ervaring in tal van strafzaken, meegekregen.

Wat vonden medegevangenen, als je die sprak, van jouw activiteiten?

De hele P.I. Zutphen wist van mijn activiteiten. Het stond ook breeduit in de kranten (Tubantia en Stentor), van gestruikelde Ridder t/m loverboy-hunter. Ik kreeg veel sympathie van medegevangenen en bewaarders.

Hoe kijk je aan tegen de zwarte piet / slavernij-discussie, gezien het feit dat de overheid nauwelijks lijkt op te treden tegen slavernij in de 21e eeuw hier?

Hah, die link had ik zelf nog niet gelegd. Die hele discussie heeft ervoor gezorgd dat Sinterklaas weer flink op de kaart staat, want dat liep de laatste tijd nogal achteruit. Goeie promostunt voor de Sint dus, met dank aan de vele Journaals en Talkshows die er aandacht aan hebben besteed.

sticker TV stuk AmsterdamWe zijn leeftijdgenoten. Hoe ervoer je het om op te groeien met Nederland 1 & 2, terwijl we inmiddels in het digitale tijdperk leven met miljarden websites en apps?

Ik denk hetzelfde als jij. Vroeger was er met 2 kanalen niks op tv en momenteel met 99 kanalen nog steeds niks. Websites zijn super interessant maar ik erger me rot aan die app-verslaafden. Overal waar je komt zit men met de kop in hun mobiel. En als het tringeltje af gaat MOET men gelijk kijken. Twitter is blijkbaar ook zoiets, maar ik heb bewust geen Twitter.

Wat vond je van Pim Fortuyn & denk je dat hij goed zou zijn geweest voor Nederland?

Ik was echt helemaal fan van die gast. Sprak helder en in begrijpelijke taal. Pim was van een dermate kaliber dat heel Den Haag bij hem verbleekte. Ja, voor Nederland was hij een uitkomst geweest. Voor Europa en de VS absoluut niet. Pim was niet onder de indruk van die twee ‘partijen’, deelde hun ‘macro-visie’ niet. Blijkbaar zijn er naast de regering bepaalde ‘machten’ aanwezig die de grote lijnen van Nederland bepalen.

Je kwam in december 2009 vrij. Wat deed je de eerste 3 maanden?

Ik zat in februari 2010 al in Portugal om een slachtoffer (15) van gedwongen prostitutie te evacueren uit een particulier opvangcentrum, dat zich schuldig maakte aan onderdrukking en vrijheidsbeneming. Een paar weken daarop een meisje (17) opgevangen dat werd gezocht door haar pooier en handlangers, die letterlijk de jacht op haar hadden geopend. Hierop heb ik de Story benaderd voor publicatie van haar foto en verhaal, zodat – mocht haar in de toekomst iets gebeuren – men direct in de juiste hoek wist te zoeken. Ofwel: Ik was praktisch gelijk na detentie-ontslag weer back in business!

sticker neighbourhood watch Amsterdam center 2013 August

Nu, anno 2015… Wat doe je nu?

Ik verzorg trainingen tot veiligheidsspecialist (in binnen en buitenland) en biedt geschikte kandidaten aan bij mijn netwerk, welke behoefte hebben aan persoonlijke veiligheid en persoonsbeveiliging. Meestal gaat het om internationale services. Dit doe ik vanuit Guard-Elite, mijn bedrijfsnaam. Uiteraard bieden we nog steeds hulp aan mensen, verkerend in – voor hen – machteloze situaties, zoals bedreiging, intimidatie, afpersing.

(interview door David Frankenhuis)


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>