Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Maffia centraal in opkomst Turkse staat’

sticker Mobsters RCD 2014 March Amsterdam center gangsters crime

Een nieuw boek over de geschiedenis van Turkije is uitgekomen. Heroin, Organized Crime, and the Making of Modern Turkey werd geschreven door de Amerikaanse historicus Ryan Gingeras. 

Volgens hem beïnvloedde de maffia rond het jaar 1900 het land even sterk als dat de geschiedenis van enkele Golfstaten werd bepaald door de vondst van olie. “Georganiseerde misdaad is een kernfactor in de ontwikkeling van de moderne Turkse staat”, zegt hij.

sticker 'Turkish head'Hieronder enkele vertaalde citaten uit een interview tussen Gingeras en het Engelstalige dagblad Hürriyet.

“Overheden werkten, zeker in premoderne perioden, regelmatig samen met groepen die feitelijk uit misdadigers bestonden. Op het eind van de Ottomaanse heerschappij neemt de politie criminelen in dienst en huurt het leger piraten in als admiraals en zeelieden. Dergelijke verschijnselen komen in veel landen voor. Staten deinzen er niet voor terug om veiligheidstaken te outsourcen naar de ergste overtreders. Belastinginners en wetsdienaren waren op de meeste plekken op aarde rond 1800 vaak typisch ook mensen die berovingen en andere misdrijven pleegden.”

“Bendes hadden op het eind van de Ottomaanse periode grote economische en politieke invloed verworven. Forse delen van het land werden feitelijk door hen gecontroleerd.”

“De agrarische samenleving van Turkije is geleidelijk aan geürbaniseerd. Het zwaartepunt voor de georganiseerde bendes is daarom vanaf het platteland verschoven naar de steden.”

Sticker gangster January 2015 Amsterdam Center crime tie misdaad

“De inkomstenbronnen van de criminele netwerken zijn ook aan verandering onderhevig geweest. Rond 1900 ging het vooral om diefstal, ontvoering en afpersing, maar dertig jaar later begint smokkel een steeds groter belang in te nemen. Eerst vooral spullen die de misdadigers zelf begeerden, maar vanaf halverwege de twintigste eeuw zie je de machtigste bendes overschakelen op de export van drugs.”

DF


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>