Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘LRA-leider Kony is in Soedan’

AK-47 graffiti kalashnikov Spui Amsterdam 2014 June machine-gun

Kafia Kingi, een regio in het grensgebied van Soedan en Zuid-Soedan, is de thuisbasis van de Afrikaanse terroristenleider Joseph Kony.

Dit blijkt volgens Nation uit een nieuw rapport over de chef van het uiterst brute Lords’s Resistance Army (LRA). De Oegandees wordt sinds 2005 gezocht wegens oorlogsmisdaden door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Kony’s ‘Verzetsleger van de Heer’ zaaide dood en verderf in (vooral het noorden van) Oeganda en in diverse buurlanden. Massamoorden, verkrachtingen, grootschalige inzet van kindsoldaten, verminkingen en slavernij werden en worden daarbij niet geschuwd.

sticker roots culture Africa Amsterdam“Het lijdt geen twijfel dat Kony de enclave Kafia Kingi regelmatig als veilige haven gebruikt”, zegt Paul Ronan. Hij is directeur van The Resolve LRA Crisis Initiative, een groep activisten die Kony achter tralies wil zien verdwijnen. De door Soedan en Zuid-Soedan betwiste regio (Maps) staat onder bescherming van Soedanese troepen. Zij leveren wapens aan het LRA en staan toe dat bendeleden zich vrijelijk in het gebied bewegen.

Internationale beleidsmakers, de Soedanese regering en de VS “moeten ophouden de andere kant op te kijken”, vindt Ronan. “Kony voor het gerecht slepen vormt slechts een eerste stap in de genezing van door het LRA aangetaste gemeenschappen.”

sticker Kiserny.com machine-guns New York 2013 autumn

Amerika zond in maart extra commando’s en speciale (tilt-rotor Osprey) vliegtuigen naar Oeganda. Zij ondersteunen eenheden van de Afrikaanse Unie met de jacht op de terreurleider. Deze wordt echter bemoeilijkt door diplomatieke spanningen tussen de VS en Soedan. Zijn president, Omar al-Bashir, is bij het ICC aangeklaagd voor oorlogsmisdaden in de regio Darfur.

DF


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>