Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Louis Sévèke: derde politieke moord in 4 jaar tijd?

sticker Peacock Society Amsterdam Center November 2014 bird pauw

Het vertellen van de waarheid in tijden van universeel bedrog is een revolutionaire daad.
- George Orwell

De Israëlische bioloog Amotz Zahavi raakte enkele decennia geleden gefascineerd door energieverbruikend en vaak risicovol gedrag bij dieren. Veel soorten spreidden gedragingen tentoon die biologen toentertijd niet goed konden verklaren. Zahavi’s onderzoek leidde tot diverse publicaties, waaronder het boek ‘The Handicap Principle’ (1997). Hierin concludeert hij het volgende:

(1) de kosten en potentiële risico’s van een gedraging correleren doorgaans met de effectiviteit die de gedraging heeft als signaal naar derden.

(2) Signalen richten zich meestal tot soortgenoten, in hun rollen als (potentiële) partner, rivaal of bondgenoot. Signalen bedoeld voor organismen van andere soorten houden meestal verband met camouflage en intimidatie- of dreiggedrag.

sticker Power move conspiracy Amsterdam center 2013 July(3) Volgens Zahavi is de (potentiële) kostbaarheid van een actie van een organisme een betrouwbare indicator van de ‘fitness’ (kracht, et cetera) van een organisme. Volgens deze theorie spannen organismen zich dus in om bepaalde boodschappen duidelijk over te brengen. De ontvangers van de signalen hebben bovendien ook grote belangen bij het begrijpen van deze boodschappen. ‘Houdt hij wel echt van me?’, of ‘de salarisverhoging valt tegen, ik kan beter ander werk zoeken’. Communicatie is dan dus in belang van zowel zender als ontvanger.

In het geval van mensen kan een organisme via ‘organisatie’ anderen gebruiken om signalen af te geven. Een rijke directeur kan zijn (aanstaande) vrouw of maîtresse door zijn privéchauffeur laten ophalen om haar vervolgens te fêteren in een duur restaurant, alwaar hij haar een kostbare ring schenkt. Elders laat de baas van een bende afpersers zijn handlangers de ruiten ingooien bij een caféhouder die niet op tijd zijn “beschermgeld” betaalt, of laat hem door hen eens flink in het openbaar in elkaar slaan, enzovoorts.

Moord is een zeer duidelijk signaal. ‘Ik wil dat jij ophoudt met leven’. Het vermoorden van een mens heeft – naast het uitschakelen van het slachtoffer – soms bovendien ook nog een andere functie, een die zich richt tot derden. “Ik/wij hebben X gedaan, zodat jij/jullie Y begrijpen.” Ik herinner me van enkele jaren terug een krantenbericht over een doortastende onderzoeksjournaliste in een voormalig oostblokland wier jonge kindje werd vermoord.

De moord op Louis Sévèke betekent, na 06/05/2002 en 02/11/2004, de derde politieke getinte moord in drieëneenhalf jaar tijd in Nederland. In alle drie de gevallen hangt de geur van de veiligheidsdiensten rond de slachtoffers. Alledrie hadden zij zich tegen bepaalde onderdelen van ‘het systeem’ verzet. Ook Van Gogh en Fortuyn waren immers – op hun eigen manier – actief in het boven tafel krijgen van onwelriekende waarheden, een activiteit die zelden positief gewaardeerd wordt door de hoge regenten en andere in witte boorden gehulde poldermaffiosi.

Louis Sévèke was, via Onderzoeksbureau Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (OBIV), een prominent onderzoeker van de AIVD en zijn voorloper BVD te noemen. Bovendien waagde hij het hierover te publiceren, onder andere in een tweetal boeken. In een daarvan bespreekt hij bijvoorbeeld de pogingen van de BVD om wapens te verkopen aan radicale activisten. Op internet vond ik het nu volgende citaat in een artikel “Terroristische activisten” van zijn hand uit mei 2005.

“Het begrip ‘samenspanning’ – voorheen beperkt tot een paar misdrijven die het voorbestaan van Nederland als geheel in gevaar brengen – is tenslotte verruimt. Dat vergroot de mogelijkheden van politie en justitie aanzienlijk. Het zet bijvoorbeeld de deur wagenwijd open voor het vervolgen van meningen en opvattingen. Een opgewonden gesprek naar aanleiding van de zoveelste repressieve nieuwe wetgeving door de overheid, afgesloten met ‘we moesten het hele zootje maar eens opblazen’, kan tot onderzoek en vervolging leiden met alle inbreuken op privacy en persoonlijke vrijheid van dien. Volgens minister Donner, tenslotte, kan de afspraak tussen twee personen al blijken uit een ‘hand- of een hoofdgebaar’.”

In een verhaal over de geschiedenis van Groot-Brittannië las ik dat ooit, in een ver verleden, de wetten die het verbod op samenspanning en complotten behandelden, zich richtten tegen leden van de staat, in plaats van tegen de burgers. Wegens hun grote macht – en dus de mogelijkheden hun wandaden te verhullen – waren de dienaren van de wet toentertijd dus aan extra regels gebonden. Macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert absoluut.

sticker 2014 GraveYard Productions #Gyp July Philadelphia street-art kerkhof murder

Tsja, Louis, ik heb je helaas nooit mogen ontmoeten en ken je naam pas sinds de dag van de moord. Je werk lijkt me echter waardevol en ik hoop dat velen het zullen voortzetten. Het zal mij benieuwen of ze je moordenaar te pakken krijgen. Misschien ben je wel ‘bij toeval’ gedood, maar dat zou me ernstig verbazen. Langzaam maar zeker wordt het behoorlijk donker in Nederland.

DF

Voor meer informatie over de moorden op Van Gogh en Fortuijn, zie:

6 mei 2005 en de ‘Antifascisten

Iran, Zimbabwe en Nederland


Tags:        |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>