Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Linnahall: communistische ziggoerat in Tallinn


Het aardige van je niet verdiepen in een reisbestemming is dat je je nog oprecht kan verbazen over hetgeen je tegenkomt.

Zo stuitten fotograaf Maarten Brante en ik in de Estse hoofdstad Tallinn vlak bij de haven op een wel heel merkwaardig architectonisch gedrocht, dat nog het meest deed denken aan de ziggoerats uit het Mesopotamië van ver voor Christus.

De reusachtige betonnen structuur is gelegen vlakbij de oude stadskern en bestaat vooral uit trappen en plateaus. Erbinnen zijn ruimtes en tunnels die helaas zijn afgesloten voor het publiek.

Naar de functie van het gebouw konden we slechts gissen, aangezien er in de verste verte geen bord met uitleg te bekennen viel. Zelfs niet in het Ests. Opvallend waren enkele kleine verzakkingen, de onvermijdelijk rondslingerende lege flessen bier en vele honderden vierkante meters graffiti.

Olympische Spelen 1980
Na enig onderzoek blijkt de constructie de naam ‘Linnahall’ te dragen.

Het is ooit gebouwd wegens de Olympische Spelen van 1980, waarvan de zeilwedstrijden plaats vonden in Tallinn.

Ook al is het gebouw slechts dertig jaar oud, toch trad het verval reeds in vanwege de matige kwaliteit van de constructie en de slechte afwerking ervan, “hetgeen gebruikelijk was in het Sovjet-tijdperk”.

In augustus 2010 sloot een aannemer echter een deal met het gemeentebestuur om Linnahall – dat volgens de website een beschermde status geniet – te renoveren. Er zal ruimte komen voor sport en entertainment, een hotel en casino incluis, maar van renovatie viel ter plaatse niks te bespeuren. De drinkende jongeren die her en der zonnen en de groepjes verdwaalde toeristen vinden dat waarschijnlijk niet erg.

DF


Tags:        |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>