Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Libertarisme in de populaire cultuur

sticker Family of shame art dangerous Philadelphia 2014 July dog crown

Jaren geleden, toen ik nog actief was in het circuit der libertariërs, sprak ik eens een jongen die me vertelde dat de filsosofie van de vrijheid en vrijwilligheid – het libertarisme – het best te verspreiden viel door de uitleg van het idee aan cultuurmakers. Toentertijd klonk deze strategie niet onlogisch en inmiddels dringen libertarische ideeën zonder twijfel dieper door in de populaire cultuur.

Zelf merk ik het vooral in muziek, stripboeken zoals V for vendetta, Durango, Transmetropolitan en Slaine, en natuurlijk op nieuwssites aan de comments onder artikelen die bijvoorbeeld de schaamte- en grenzeloze corruptie en verspilling van belastinggeld aankaarten.

Dat producenten van populaire Nederlandse cultuur ook in toenemende mate een afkeer lijken te ontwikkelen van het dwangsysteem overheid viel me enkele maanden geleden weer op, toen een vriend me een artikel toezond van Arnon Grunberg (zie: links). Deze heeft niet alleen ‘problemen met het geloof in een goede overheid’, maar ziet deze organisatievorm ook als ‘een verzameling individuen met een leger en het recht om belasting te heffen’. De moralistische parasiet naakt en ontmaskerd.

Ik zag verder onlangs een filmpje waarin Hans Teeuwen in een helder moment grondig de vloer aanveegt met de gesubsidieerde kunsten en als klap op de vuurpijl stuitte ik in Revu op een cartoon (rechts) van Hein de Kort, die op amusante wijze de democratische gedachte omver schoffelt.

Vrijheid leeft, weg met de dwingelandij!

David Frankenhuis


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>