Levende doden dankzij werkzaamheden GVB
-
15 nov 13
-
0 reacties
Amsterdam: pal voor het gebouw waarin ik woon aan het Roelof Hartplein laat het GVB zijn infrastructuur vernieuwen. Het is de vijfde of zesde maal binnen een jaar.
Tussen 30 september en 29 november werkt men doordeweeks van 7.00 tot 16.00 uur en van 22.00 tot 7.00 uur en worden onder meer de tramrails ‘vervangen’ en de betonnen platen ertussen. “Hierbij worden de taken die het meeste geluid veroorzaken overdag gedaan”, aldus de website van het GVB.
Het vervangen van de infrastructurele hardware van het vervoerbedrijf komt neer op een vrijwel permanente geluidoverlast zoals ik die nooit eerder meemaakte. Zware drilboren, dieselgeneratoren, toeteren, hameren (metaal op metaal), luidruchtige cementmolens, zagen, geschreeuw, hard gepiep van achteruit rijdende graafmachines en ander zwaar materieel vloeien samen tot een symfonie uit de hel. Afgezien van het drillen gebeurt dit alles ook ‘s nachts.
Daar waar de gemiddelde caféhouder al om een voor zijn deur pratende gast zwaar wordt beboet, levert de gemeente hier een hele wijk over aan twee maanden onbeschrijflijke geluidsterreur en andere hinder. Medebewoners van mijn gebouw die normaliter fris en vrolijk rondlopen zien eruit als junks of levende doden.
Vannacht bijvoorbeeld, was relatief ernstig qua lawaai, dus slaap je maar een uur of drie. Op ‘betere nachten’ haal ik weliswaar vijf of zes uren, maar zoemende generatoren en andere herrie verhinderen dat je daadwerkelijk uitrust. Bijslapen kan slechts in weekenden, althans, minus 26 en 27 oktober toen men 24/7 doorwerkte.
optie trams afsluiten en alleen overdag werken
Er was natuurlijk het alternatief om ‘s nachts niet te werken en in plaats daarvan het plein voor trams af te sluiten. Dan had er overdag aan een stuk door gewerkt kunnen worden, in plaats van het materieel steeds te moeten verplaatsen, en was de puinzooi bovendien veel sneller weer verdwenen.
Dit had echter het rooster van de trams ontregeld en was kennelijk geen optie. Dus terwijl de werkzaamheden er louter zijn ten bate van het GVB, mag het GVB er zelf geen hinder van ondervinden. Het is ronduit surrealistisch om te zien hoe de trams gewoon kunnen blijven rijden terwijl de verkeersstroom aan fietsers, automobilisten, ambulances, rollators, brandweerwagens, voetgangers en rolstoelen door allerlei zijstraatjes geperst wordt.
Zonder problemen kan het Gemeentelijk Vervoerbedrijf – vooral bekend om zijn grenzeloze verspilling, fraudes, agressie, zelfverrijking, “totale chaos“, corruptie en geheime rapporten – de levens van zo’n 500 directe omwonenden dag en nacht op ingrijpende wijze aantasten. En als je via een omweg de winkels 200 meter verderop in De Pijp weet te bereiken struikel je daar over de corrupte bouwputten van de Noordzuidlijn.
Hoe zou de Amsterdamse infrastructuur kunnen bestaan zonder het GVB?
DF
Gerelateerd:
Werkzaamheden trambaan Roelof Hartplein
Hekjes tramhaltes Roelof Hartplein, deel IV
‘Op de tram’, door Jorie Horsthuis
Sticker Lastplak: de eikel van Stadstoezicht
Amsterdam: de ‘Taggart Tunnel’ van het GVB
Hekjes tramhaltes Roelof Hartplein
Fietsenterreur AFAC in binnenstad Amsterdam
Geen voeten meer op bankje door de crisis
‘(L)overheid’: de staat als pooier
Politie casht in Amsterdam Zuid