Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Haaiensafari’: leuk boek voor scholieren!

shark poster Meltdown comics Los Angeles
Voornamelijk wegens teleurstellende ervaringen uit het verleden waag ik mij slechts zelden aan Nederlandse literatuur. In het algemeen gaat mijn voorkeur uit naar stripboeken in de genres actie, humor en ‘noir’ dus een roman met chronische ziekte en familieperikelen als ogenschijnlijke kernthema’s zou ik nimmer uit vrije wil aanschaffen. Precies zo’n boek echter schonk iemand me onlangs en tot mijn grote verbazing tril ik enkele dagen sinds het uitlezen ervan nog steeds na.

‘Haaiensafari’ beschrijft de tragiek van Virginie Terhell, een jonge vrouw die in de bloei van haar leven getroffen wordt door een dodelijke spierziekte waardoor lichaamsfuncties geleidelijk aan uitvallen. Al vrij snel begrijpt ze het uitzichtloze van haar situatie en vanaf dan draait haar leven in toenemende mate om een tocht naar de Bismarck-archipel bij Papua Nieuw Guinea. Daar wil zij zwemmen tussen haaien, de enige wezens bij wie ze zich echt op haar gemak voelt.

Helaas lijken enkele van haar familieleden Virginie al in het beginstadium van de ziekte vooral als last te zien en min of meer af te schrijven, dus op veel steun voor haar plannen hoeft ze niet te rekenen. Langzaam maar zeker ontstaat meer duidelijkheid over familie-taboes zoals het verleden van moeder en de schimmige zaakjes van broer Jurriaan, die ondanks zijn vele misstappen toch papa’s oogappel blijft. De ronduit bloedstollende ontknoping volgt op een volstrekt uit de hand gelopen diner bij vader Terhell en ik acht het verre van onmogelijk dat de titel ook bedoeld is als metafoor voor Virginies ervaringen met haar ‘naasten’.

‘Haaiensafari’ krijgt her en der zeer hoge beoordelingen en lijkt me onder andere wegens de overzichtelijkheid van het verhaal, de opbouw in spanning en het plezierige taalgebruik zeer geschikt voor scholieren.

DF

Haaiensafari‘ / Rene van der Heijden, € 16,50

 

Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>