Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Joop de Jong / Stadsloket Zuid

decibel-meter

Enkele weken geleden, om precies te zijn op 2 maart, stapte ik op het eind van de ochtend Stadsloket Zuid binnen, een lokale vestiging van de gemeente Amsterdam, vlak bij Rai. Doel van mijn bezoek was iemand te spreken te krijgen van de Afdeling Vergunningen. Ambtenaren daar verlenen onder meer ‘ontheffingen’ voor nachtelijk onderhoud aan het tramspoor van het GVB.

Waar ik woon, aan het Roelof Hartplein in Amsterdam Zuid, vindt dat ongeveer om de maand plaats. Per periode duurt het twee à drie weken, zeven nachten per week van 00.30 uur tot 05.30 uur. De zeer luidruchtige werkzaamheden, vooral lassen en slijpen van de tramrails, worden met zwaar materiaal uitgevoerd door 2 tot 10 personen tegelijk. Slapen is dankzij het kabaal ‘s nachts wekenlang vrijwel onmogelijk, zelfs als je oordoppen in hebt om de geluidsoverlast tegen te gaan en ramen van dubbel glas.

tramspoor-onderhoud-amsterdamZo’n semi-permanente ondermijning van de nachtrust heeft zeer nadelige gezondheidseffecten – zowel lichamelijk als mentaal – en oefent daardoor een ongunstige invloed uit op iemands levenskwaliteit, werk en sociaal leven. Voor zover mij bekend is de Roelof Hartbuurt echter gewoon een woonwijk en zeker niet een door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (voorheen VROM) als nachtelijk industriegebied aangewezen locatie, dus stapte ik zoals gezegd onlangs met mijn grieven de bureaucratische afdeling binnen waar men een vrijbrief meent te bezitten voor het afstempelen van de ‘ontheffingen’ inzake tramrails-onderhoud tussen middernacht en zonsopkomst.

Tot mijn verbazing ontkende de receptioniste in eerste instantie dat het enorme gebouw mensen herbergde die iets met de geluidshinderproblematiek van doen hadden. Toen ik haar er echter op wees dat de vergunningen daadwerkelijk werden ondertekend in het pand waar zij werkt, lukte het mij om er binnen 10 minuten iemand van de betrokken afdeling te spreken te krijgen. Dit was specialist Joop de Jong. Twee elementen uit het gesprek, dat overigens min of meer vriendelijk verliep, zal ik niet licht vergeten.

(1) De Jong verwees mij met mijn klachten naar de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (NZKG), maar telefonische navraag bij die organisatie leerde vreemd genoeg dat die niet bevoegd is tot het onderzoeken van zulke zaken. “Wij werken alleen op verzoek van het stadsdeel en dergelijke organisaties”, aldus een NZKG-medewerkster die ik sprak. Volgens haar valt GVB Amsterdam niet onder de Wet Milieubeheer, waarop de organisatie toezicht houdt.

sticker Artworkingclass Munch Amsterdam

(2) Opmerkelijker nog vond ik De Jongs ‘argument’ tegen het werken aan de rails tijdens kantooruren in plaats van ‘s nachts. “Ja, ik begrijp dat u gek wordt als u niet kunt slapen door het lawaai, maar als dat overdag zou plaatsvinden zijn mensen ook niet blij”, zei de stadsdeel-vergunningenexpert. “Dus naar uw mening is ernstige geluidshinder tussen middernacht en de ochtend te verkiezen boven herrie overdag?”, vroeg ik hem vertwijfeld. Hij knikte zijn hoofd, ik pakte mijn biezen.

DF


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>