Filipijnen: koraalrif gebaat bij grass-roots benadering
-
23 jul 12
-
0 reacties
“Er is teveel ‘top-down’ bestuur door overheden geweest in de visserij”, zegt professor Helene Marsh tijdens het 12de Internationale Koraalrif-Symposium (ICRS). “Zelfs in Australië wil men meer lokaal management en directe betrokkenheid.”
Uit langdurige studies bij onder meer de Filipijnen bleek na instelling van ‘Lokaal Bestuurde Gebieden’ (LMA’s) de biomassa in het water binnen enkele jaren te verdubbelen, daar waar men voorheen dynamiet nodig had om de laatste vissen te vangen.
Zo’n LMA beslaat ongeveer 15 hectaren en zodra een gemeenschap de voordelen ziet, verspreidt het idee.
Er is een dorp nodig om een rif te beschermen en visvangst duurzaam te houden.
De overheid is volledig buiten het programma gehouden, want zelfs goed bedoelende bestuurders doen vaak meer kwaad dan goed.
Inmiddels tellen de Filipijnen meer dan 1000 LMA’s.
Niet alleen zijn de aantallen vissen vermeerderd, ook de diversiteit nam toe evenals de gezondheid van de riffen. Vissers vingen meer vis en verdienden daarnaast meer aan toerisme.
Uit nieuwe studies blijken de riffen bovendien omringende gebieden – soms op tientallen kilometers afstand – te ‘voeden’ met jonge dieren.
Het concept LMA bestaat inmiddels ook op de Fiji-eilanden.
De lokale milieu-coördinator Stacy Jupiter zegt daarover dat het erg belangrijk is dat iedereen in de gemeenschap de regels kent.
Ook speelt onderwijs een centrale rol, net als de aanwezigheid van een effectief apparaat ter handhaving. “Groepsdruk en respect voor regels zijn vitaal.”
Bovenstaand verhaal sluit goed aan bij de theorieën van onderzoeker Hernando de Soto, zoals beschreven in het boek ‘The mystery of capital’.
De centrale stelling daarin is dat een gezonde markteconomie – en dus samenleving – onmogelijk is zonder dat er een solide structuur rondom eigendomsrechten is gebouwd.
De afwezigheid van een functionerend kadaster voor grond, huizen en bedrijfjes in veel landen veroorzaakt tekorten aan kapitaal, want banken lenen niet graag als er geen onderpand is.
Al met al is een LMA een mooie manier om de ‘tragedy of the commons’ te omzeilen.
DF
Gerelateerd:
Tags: Australazië | natuur | toerist | vrijheid