Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘The Killer’: strip over een huurmoordenaar


‘I help rich people kill one another. Poor people, they can’t afford me. They handle it themselves. (…) I believe there are too many people on the earth. But on the other hand, life is very fragile. So if from time to time I take one out, it won’t shake the universe apart.’

‘The Killer’ is een van origine Franse comic over het leven van een huurmoordenaar. Hij doodt voor geld en geniet van de voordelen die het ‘werk’ met zich meebrengt, zoals het vele reizen en de vrijwel ongelimiteerde vrijheid. Een kantoorbaan is hoe dan ook niets voor hem.

In deel 1 werkt de naamloze killer nog freelance, tot het moment dat zijn opdrachtgever hem bedriegt en hij zélf bejaagd wordt. Ook de Franse recherche krijgt oog voor hem. In het verloop van het verhaal gaat hij noodgedwongen aan de slag voor een Colombiaans drugskartel, waardoor hij verwikkeld raakt in allerlei intriges.

Niet alleen zijn de tekeningen prachtig en het verhaal erg spannend, ook stemmen de dialogen en bespiegelingen tot kritisch nadenken. Zijn identificatie met krokodil-achtigen is onderdeel van een natuurhistorische levensvisie, waarmee hij voortdurend tracht zichzelf te rechtvaardigen.

Vooralsnog zijn er twee verzamelbundels uitgebracht, maar het verhaal is nog niet ten einde.

The Killer, door Matz en Luc Jacamon, 2003 en later, Casterman

David Frankenhuis


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>