Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

“Kill the Rapist?”: Bollywood tegen seksueel geweld

sticker reclaim your body Amsterdam Spui 2013 August woman

Aankomende dinsdag doet de Indiase rechter uitspraak tegen de vier volwassen verdachten in de ‘bus-verkrachting’ zaak van afgelopen december, een gruweldaad die een 23jarige vrouw fataal werd.

Hoewel de daders vermoedelijk niet – zoals het slachtoffer wenste – opgehangen of levend verbrand gaan worden, zullen straffen ongetwijfeld niet mild uitpakken.

sticker verkrachters schamen Utrecht 2013De filmindustrie van India, ook wel ‘Bollywood’ genoemd, nam alvast een voorschot met de film ‘Kill the Rapist?‘.

De titel verwijst naar de plot, waarin een serieverkrachter een vrouw stalkt en haar met een mes probeert te overmeesteren. Dit mislukt echter, waarna ze hem gevangen weet te nemen.

Haar dilemma: moet ze hem doden en begraven in de tuin, of kan ze beter de politie bellen met het risico dat die hem zomaar laten lopen?

graffiti girl with gun Baltics 2012 woman pistol

Doel van de film is om vrouwen minder angstig te maken om verkrachters aan te geven bij Justitie, maar ook om potentiële zedendelinquenten “de stuipen op het lijf te jagen alvorens ze ook maar na durven denken over verkrachting”.

De bus-verkrachting had producer Siddhartha Jain ernstig geraakt, zegt hij.

sticker chicks on kicks Amsterdam“Ik wil niet dat dit gewoon een verhaal is dat men snel vergeet. Mijn film vormt een aanleiding om de discussie over de veiligheid van vrouwen uit te vergroten en hopelijk brengt hij positieve veranderingen.”

Niet alleen Bollywood, maar ook kranten, Tv, sociale media en zelfs sporters besteden meer aandacht aan seksueel geweld. De discussie is veel breder geworden dan het debatje tussen een kleine groep experts.

sticker Whois dark girl shotgun Amsterdam 2013

De autoriteiten denken dat het aantal bij de politie in New Delhi gemelde verkrachtingen – dat in de eerste acht maanden van 2013 weliswaar steeg van 433 tot 1036 (dus plus 140 procent) vergeleken met dezelfde periode vorig jaar – een gevolg kan zijn van de toenemende aandacht voor dit maatschappelijke probleem.

Naast de “Kill the Rapist?” film deed ook Bollywood superster Shah Rukh Khan een duit in het zakje door zijn naam niet als eerste te laten tonen bij zijn blockbuster Chennai Express maar die van zijn vrouwelijke tegenspeler, om respect voor vrouwen te tonen in het door mannen gedomineerde filmwereldje.

DF

Gerelateerd:

Elk uur moord op vrouw om bruidsschat in India

Vaginaal racisme in India

Onvrij meisje drinkt benzine en verbrandt zichzelf

De Rode Brigade: vrouwen tegen seksueel geweld India

Seksueel geweld India voorlopig niet voorbij

John Stuart Mill: feminisme en slavernij

‘Mumbai Confidential’: strip over encounter-killings India

Waarom zo veel verkrachtingen in hoofdstad New Delhi?


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>