Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Kermis der onsterfelijken’ (1980/Enki Bilal)

De autoritaire Choublanc bestuurt de onafhankelijke stad middels een naar hemzelf vernoemde fascistische ideologie, die vrouwen tot baarmoeders reduceert en het aanvallen van buurstaten als een normale aangelegenheid beschouwt: “de oorlog voor de man, het moederschap voor de vrouw”.

De ijdele gouverneur kampt niet alleen met zijn uiterlijk, maar ook met de aanstaande verkiezingen en een complot binnen de veiligheidsdienst. Verder schijnt hij vooral druk verwikkeld in geheimzinnige onderhandelingen in het piramidevormige ruimteschip dat zweeft boven de stad.

De bewoners van de piramide, een stel Egyptische goden, doden hun tijd met het spelen van spelletjes en maken zich zorgen over de verdwijning van een van hen, de eigenzinnige Horus. Van Choublanc willen ze een reusachtige hoeveelheid brandstof en in ruil daarvoor vraagt hij niets minder dan het eeuwige leven, een verzoek dat de goden beschouwen als een “ondenkbare wijziging van de universele orde”.

Deze patstelling wordt doorbroken als boven de onmetelijke Parijse buitenwijken het leger een ruimtecapsule neerschiet met aan boord de diepgevroren pacifist Nikopol. In een eerder tijdperk is hij wegens militaire dienstweigering verbannen en nu heeft hij een zoon van zijn eigen leeftijd, zonder daar overigens weet van te hebben. Horus wekt Nikopol tot leven en verstopt zich in hem voor zijn mede-goden. Zijn uiteindelijke doel is het plegen van een staatsgreep, zodat hij met de brandstofvoorraden van de stad zijn soortgenoten in het ruimteschip kan chanteren. Of de anderen deze handelswijze voetstoots zullen accepteren is echter nog maar de vraag.

‘Kermis der onsterfelijken’ bevat in ieder geval bijzondere tekeningen, surrealistische humor en een hoge actualiteitswaarde, mede door de grote hoeveelheid krantenartikelen die erin verwerkt is. Het stripboek is onderdeel van een fascinerend drieluik en zou naar mijn mening zonder meer door middelbare scholieren aan hun boekenlijsten toegevoegd moeten kunnen worden.

‘Kermis der onsterfelijken’, door Enki Bilal, 1980, Dargaud Editeur-Paris/Brussel – recensie door D. Frankenhuis (ook op wiki)

Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>