Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Kastanjes, Ramadan en een dief

sticker moskee Amsterdam

Met mijn goede vriend W. wandel ik enigszins verloren op een zondagmiddag door de Amsterdamse Pijp. Zojuist dronken we iets in koffiehuis Today en nu staan we stil bij enige glanzend bruine kastanjes die voor ons op de grond liggen, in een verbindingsstraatje tussen de Ceintuurbaan en de Albert Cuypstraat. W. lijkt gebiologeerd door de kastanjes en heeft geen oog voor het groepje Marokkaans-Nederlandse jongeren dat iets verderop het voetbalpleintje bevolkt.

Op deze zonnige Ramadanmiddag bestaat hun tijdverdrijf uit het verzamelen van kastanjes en vervolgens nietsvermoedende wandelaars en fietsers ermee bekogelen. Het zijn in totaal zo’n twintig jongens van de leeftijd van 8 tot 16, schat ik. De ouderen lijken de jongeren op te jutten en geforceerd proberen de voorbijgangers het groepje te negeren. Een tweetal kastanjes raap ik op en steek ze in mijn jaszak.

politiebus Amsterdam police bus the Netherlands“Waarom neem je ze mee?”, vraagt de goedaardige W. me. “We passeren zo een groepje dat ons waarschijnlijk zal bekogelen met kastanjes en ik vind dat ik daarop een gepast antwoord dien te hebben”, verklaar ik. Nu pas ziet W. de jongeren en min of meer op ons gemak lopen we voorbij. Vanuit mijn ooghoek zie ik dat vele ogen op ons gericht zijn en alles lijkt goed te gaan, totdat ik ‘nu!’ hoor en plots zo’n 15 mannetjes het vuur op ons openen.

Afgezien van de kleinsten uit de groep houden de meesten zo’n tien meter afstand en op miraculeuze wijze worden W. en ik niet geraakt door de projectielen die zij in onze richting ‘strepen’. Omdat ze allemaal min of meer tegelijk gooien is na drie seconden de kastanjeregen voorbij, dus draai ik mijn lichaam een kwart slag en gooi – hard – een kastanje in de richting van de groep. Een klein kereltje tref ik vol op zijn borstkas en vervolgens werp ik snel mijn tweede projectiel, waarna W. en ik ons uit de voeten maken omdat de groep nu met hernieuwd enthousiasme op ons afstormt. De mennekes komen eerder baldadig dan agressief op me over en gelukkig achtervolgen ze ons niet.

politie-achtervolging Amsterdam Zuid

Enkele uren later flitst een politiesirene vanaf de Van Baerlestraat door de Ruysdaelstraat, waar ik op dat moment fiets.

Van omstanders begrijp ik dat er een tasjesroof plaatshad – of misschien een brommerdiefstal – en al snel zijn er meer politie-auto’s. De ongeveer zestienjarige jongen weet in eerste instantie te ontsnappen maar wordt uiteindelijk klemgerend door een tweetal agenten bij de graafwerkzaamheden in de Van Baerlestraat.

discriminatie Marokkanen weigeren bord tegen racismeInmiddels was ik in gesprek geraakt met een meisje dat ik ken en dat vlakbij de achtervolging op haar vriendje stond te wachten. Na enkele minuten lopen twee agenten met in het midden een geboeide, Marokkaans uitziende jongen voorbij. “Enkele daagjes cel en een aantekening op zijn strafblad, dat ongetwijfeld tig keer langer is dan zijn CV”, is mijn eerste gedachte, waarna ik verder mijmer over een remigratie van ongeveer een kwart van alle hier aanwezige Marokkanen. Degenen met de uitbundigste strafbladen en afhankelijkheid van de verzorgingsstaat, zonder daaraan zelf ooit bijgedragen te hebben.

Als zij niet vertrekken blijft van ons land verdomd weinig over, dat weet ik wel zeker.

DF


Tags:        |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>