Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Wat kan het leger leren van de octopus?

(tekening scholier)

(tekening scholier)

Backpackers vormen een relatief makkelijke prooi voor terroristen, realiseerde ik me weer eens na lezing van een bericht over het blind raken van een 19jarige Amerikaanse op Bali. De oogschade liep ze op na het nuttigen van enkele cocktails die – overigens per ongeluk – het gevaarlijke methanol bleken te bevatten. Voor hetzelfde geld regelt een creatieve terrorist een baantje in een bar ergens en pompt op een avondje tientallen jonge westerlingen vol gif. Lokale en westerse veiligheidsdiensten moeten rekening houden met duizenden functies en mogelijkheden die de rondreizende toeristen de terroristen bieden.

~ Westwood ~

~ Westwood ~

Ook al is het onmogelijk, opsporingsdiensten moeten altijd proberen ze een stap voor te zijn. Traditionele terreur – zoals bomaanslagen op treinen en in winkelcentra – kan men met standaard opsporingsmethoden soms voorkomen, maar bijvoorbeeld 9/11, de gifgas-aanval in Tokyo uit 1995 of de moordpartij in Bombay vier jaar geleden vallen buiten deze categorie.

Vindingrijk was ook het drietal dat onlangs in Spanje opgepakt werd. Vermoedelijk wilden de twee Tsjetsjenen plus een Turk met een op afstand bestuurbaar vliegtuigje een winkelcentrum op Gibraltar bombarderen.

“Legers bereiden zich voor op de laatste oorlog”

Dollar fake fraud trust 911 namaakOpsporingsdiensten en generaals neigen er in het algemeen toe het verleden te analyseren en te speuren naar signalen die op herhaling van het gebeurde zouden kunnen wijzen.

“Legers bereiden zich voor op de afgelopen oorlog”, zegt men wel. Terroristen begrijpen dit en proberen dus zo nu en dan iets origineels, al is het maar omdat de pakkans dan kleiner is en de nieuwswaarde groter. Ook zullen ze bijvoorbeeld in geval van een volgende vliegtuigkaping ongetwijfeld op hardnekkig verzet van passagiers stuiten, want die hebben sinds 9/11 hun les wel geleerd.

Een groep wetenschappers, echter, neemt juist de onvoorspelbaarheid van toekomstige dreigingen als uitgangspunt voor onderzoek. Een belangrijk vertegenwoordiger van deze stroming is zeebioloog Rafe Sagarin, die onderzocht waarom er zoveel Amerikaanse militairen in Irak sneuvelden door bermbommen. Zijn conclusie was onder andere dat de soldaten te weinig keuzevrijheid bezaten en onvoldoende contacten onderhielden met de lokale bevolking. Hij vond dat de gecentraliseerde, bureaucratische top-down benadering niet werkte. De radicale aanpassing van dit probleem werd bekend onder de naam ‘Petraeus Doctrine’. Het leger communiceerde nu wél met de locals en verkreeg daardoor veel betere inlichtingen.

‘Het leger is als een octopus’

Als voorbeeld gebruikt Sagarin de octopus, een dier dat ondanks zijn goed ontwikkelde centrale zenuwstelsel toch vaak ‘gedecentraliseerd’ besluit. Individuele cellen beslissen ad hoc over situaties, waardoor het dier – of leger – als geheel zich makkelijker kan aanpassen aan nieuwe gebieden en ontwikkelingen. Naar aanleiding van zijn werk bij de multidisciplinaire denktank ‘National Science Foundation’ publiceerde hij er zelfs een boek over. “If the genus Americanus wants to overcome this latest challenge to its existence, it must adapt its defense mechanisms accordingly. What better way to do that than to harness time-tested Darwinian theory to the cause of homeland security?”, schreef hij in Foreign Policy.

sticker Beware Skore 183 Amsterdam center 2013 September envy greed gluttony

De eerste les die generaals en geheime diensten van de octopus kunnen leren is het belang van decentralisatie, een opvatting die overigens haaks staat op de uitbouw van het Department of Homeland Security.

painting kraken squid from Paris with love Amsterdam August 2013Een tweede principe is het belang van symbiose, aangezien vrijwel alle organismen afhankelijk zijn van een of meerdere andere soorten. Een voorbeeld van samenwerking op het gebied van veiligheid dat hij noemt is die tussen Palestijnse en Israelische artsen ter bestrijding van het H1N1 influenza virus.

Verder vereist aanpassingsvermogen een zekere mate van verspilling en overbodigheid en ook wijst Sagarin erop dat dieren vermoedelijk zelden plannen, voorspellen of perfectionistisch zijn. “Als ik dit verkondig aan militair strategen leidt dit meestal tot ophef en gegrinnik, want het is erg contra intuïtief”, zegt hij. “We steken veel tijd in planning, voorspellende modellen en het optimaliseren van routines, terwijl dat juist tegen natuurlijke selectie ingaat. Het is immers veel te kostbaar in een onvoorspelbare wereld.”

DF

Gerelateerd:

De macht van het MIC’,

Drugsproductie: camouflage & criminaliteit’,

Sluipwesp & terreur

De natuur van de staat


Tags:        |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>