Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Kameraad Baron’: adel vernietigd door communisten

boek Kameraad Baron Jaap Scholten 2010

“De onteigening ging gestaag, de belastingen waren hoog. Dat is de reden dat veel mensen het land verlieten, men zag niet hoe men kon leven, hoe men kon overleven. (…) We waren parasieten. De bedoeling was de andere klassen op te zetten tegen de aristocratie en andere klassenvijanden te cultiveren. We werden gedegradeerd. Op school leerden kinderen dat de aristocratie het volk uitbuitte.” (p188/189)

Historisch gezien hebben de bevolkingen van Roemenië en Hongarije het zwaar te verduren gehad. Ingeklemd tussen Duitsers, Turken, Habsburgers en Russen staat de geschiedenis bol van uitroeiing, oorlog, massale verkrachtingen, verwoesting en onderdrukking.

Terror-house Boedapest, Terreur-museum 2013

de adel en het communisme
Tijdens de Tweede Wereldoorlog veroverden de Russen Hongarije en Roemenië op Hitler.

Met hulp van Stalins gevreesde geheime dienst wisten lokale communisten de macht te grijpen. In de ideologie van Marx was voor de adel helaas net zo min plek als voor ondernemers, dus begon het nieuwe leiderschap met het minutieus voorbereiden van de aanval op de elite.

Vanaf 1948 pakten de communisten een voor een groepen aan die zij als dreiging zagen: voormalige officieren en agenten van de staatsveiligheid in 1948, de rijkere boeren plus de adel een jaar later.

Deze laatste groep bezat forse gebieden in de regio Transsylvanië, dat valt binnen zowel Hongarije als Roemenië. Naar verluid stonden edelen doorgaans dicht bij de boerenbevolking en was men in het algemeen redelijk geliefd.

Voor de communisten was het dus zaak om de vernietiging van deze ‘Vijanden des Volks’ rigoureus aan te pakken, zodat burgers zich niet zouden bemoeien met de ‘zuiveringen’. Uiteindelijk bleken nachtelijke deportaties met massale inzet van ‘veiligheidsdiensten’ het meest geschikt voor deze operatie, waarna het mannelijke deel van de adel goeddeels in werkkampen verdween.

Lenin-Rakosi-Stalin-Terror-house-Boedapest

Velen stierven daar door marteling, uitputting, executies, honger, mishandeling en ziekten:

“Een totaal van bijna 450 plaatsen van detentie, repressie en moord. Een complete industrie van vernietiging.” (p151)

De overlevenden werden veroordeeld tot slechts het aller eenvoudigste werk, want de oude elite moest en zou volledig gebroken worden alvorens het arbeidersparadijs mogelijk was. Toegewezen woningen waren vaak weinig meer dan vochtige kelders of veredelde bezemkasten.
graffiti obey Baltics 2012

Het nieuwe leiderschap wist Roemenië vervolgens aan de rand van de afgrond te brengen en sinds de val van het communisme kreeg de adel er weer wat landgoederen en gebouwen terug.

De Hongaarse regering doet daar moeilijker over en beschouwt het verleden als een afgedane zaak.

Scholten ‘niet objectief’
De auteur van het boek is getrouwd met een telg uit de Hongaarse adel, waardoor critici hem enige bevooroordeeldheid verwijten. Scholten is daar echter zeer open over en observeert juist vlijmscherp.

Ook wijdt het boek her en der aandacht aan zigeuners, Armeniërs en natuurlijk aan de communisten.

‘Kameraad Baron’: Jaap Scholten, Uitgeverij Contact / 2010

DF

Gerelateerd:

Huis van terreur in Boedapest


Tags:        |      |      |      |      |      |      |   

1 reactie

  1. ee n zeer nuttige opheldering uit de zwarte geschiedenis van het communisme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>