Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Jongeren en filmpjes vol geweld

sticker mesvechten Riga mesgevecht

“He David, kijk dit eens!”

Enthousiast wijst scholier Piet* naar z’n smartphone terwijl ik nietsvermoedend mijn blik wend richting het apparaatje waarop enig spektakel te zien zou zijn.

sticker Chuckie we don't need no education Amsterdam

“Staat ‘ie er nog? Volgens mij was hij al verwijderd”, vertelt een andere scholier die inmiddels meekijkt naar het scherm.

“Ja, maar ik downloadde ‘m snel en … kijk nu!”, zegt Piet opgewonden.

sticker 'disco splatters'Voor me zie ik twee geboeide mannen die – gezeten op hun knieën – ergens in een woestijnachtig gebied gefilmd lijken te worden. “Let nu op!”, roept Piet, maar ik hoor het maar half want ben te afgeleid door de beelden op het schermpje. Ondertussen passeren leerlingen van 13 en 14 ons op weg naar hun bureaus.
Spirit of adolescence painting schilderij

Op het scherm onthoofdt een man op z’n dooie gemak gevangene 1 met een kettingzaag, waarna nr 2 wordt kort gemarteld en vervolgens onthoofd met een Rambo-knife. Bloed spuit uit de wonden en dit is duidelijk geen trucage.

Faces of death
Al eerder zag ik dergelijke clips – onder andere uit Mexico en de Kaukasus – maar nu is het half drie ‘s middags en sta ik broodnuchter tussen een aantal kinderen.

sticker stop the war stencil-noireDergelijke filmpjes bestaan pas kort en lijken me redelijk massaal verspreid in kringen van pubers.
www-civilized-war graffiti

Op mijn vijftiende – ruim 20 jaar geleden – gingen actiefilms op tv zelden verder dan enkele vuistslagen. Voor echte gruwelen kon ik hooguit naar de videotheek voor de ‘documentaire’ Faces of death, een soort aaneenschakeling van (zelf)moorden, ongelukken en executies. Wegens leeftijdsgrenzen had ik die film echter niet eenvoudig mee gekregen, nog los van het feit dat mijn ouders me het kijken ernaar zonder meer hadden verboden.

sticker childs play AmsterdamHoewel ik me sterk maak voor vrije meningsuiting en vrijheid van informatie, ben ik er niet van overtuigd dat de toegankelijkheid van zulke beelden bevorderlijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Misschien dat ze de drempel tot gruwelijke moorden als die op het Rotterdamse meisje Sehriban toch verlagen in bepaalde gevallen.

DF

* niet z’n echte naam

Gerelateerd:

Gsm’s en het moderne martelen


Tags:        |      |      |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>