Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

‘Italiaanse staking’ bij Ford in Rusland

sticker uitgebuit door de baas anarcho-syndicalisme
Als werknemers het oneens zijn met het beleid van hun werkgever kunnen zij overgaan tot een staking. Meestal stopt men dan met werken en soms wordt een fabriek bezet of verhindert men werkwilligen het bedrijf te betreden. In extreme gevallen worden managers gegijzeld en vernielingen aangericht.

Een andere optie tot verzet tegen de bedrijfsleiding is de zogenoemde ‘Italiaanse staking’, ook wel bekend als work-to-rule. Hier protesteert men niet openlijk maar blijft men doorwerken, zij het dat ineens alle voorschriften omtrent CAO’s en veiligheid uiterst strikt in acht genomen worden waardoor de productie uiteraard vertraagt. Het grote voordeel van een dergelijk soort ‘staking’ is natuurlijk dat de arbeiders niet te straffen zijn voor werkweigering en tegelijk tonen ze meer goodwill dan als de fabriek platgelegd wordt. Bij de Amerikaanse politie noemt men het ‘blue flu‘ als agenten zich massaal ziek melden uit onvrede over arbeidsomstandigheden.

sticker schoon genoeg van de baas anarcho-syndicalismeMet een dergelijke situatie wordt de Vsevolzhsk vestiging van Ford in de buurt van de Russische stad St. Petersburg nu geconfronteerd. De fabriek produceert Ford Mondeo en Ford Focus en is een joint-venture tussen het bekende Amerikaanse automerk en het Russische bedrijf Sollers.

De staking brak uit nadat het management afgelopen maandag aankondigde dat vanaf half december de productie tijdelijk stopgezet zou worden omdat er dan al genoeg auto’s voor dit jaar gefabriceerd zijn. Werknemers gaan dan verplicht met onbetaald verlof en dat pikken de arbeiders dus niet. Volgens vakbondsleider Alexander Kashitsin zorgen de regels er vaak voor dat je de geplande productie niet haalt. Hij weigert te vermelden hoeveel van de 3000 arbeiders meedoen aan de staking om hun tactiek niet te onthullen.

sticker buik vol van werk anarcho-syndicalisme

Een zelfs voor Russische begrippen relatief ongebruikelijk element in de staking is dat werknemers een dag bestemd hebben voor het doneren van bloed. Specialist arbeidsrecht Nadezhda Ilyushina zegt dat een bedrijf arbeiders niet kan verbieden voor dit doel vrijaf te nemen. Hoofd van de interregionale vakbond Alexei Etmanov zei dat de productie al eerder stil was komen te liggen wegens een staking in de Ford-fabriek bij het Belgische Genk, waardoor aan sommige onderdelen tekorten ontstonden.

‘Globalisering’: een Italiaanse staking bij een Amerikaanse autoproducent in Rusland, met een Belgisch randje …

DF

Gerelateerd:

Ook in België werkt het socialisme niet

Onderwijs: “niet vakbondslid = parasiet”

‘Sociale dienst Rusland gijzelt kinderen om belastingschuld

Mooie rel rond vakbond-chef België

Afslachting mijnwerkers Z-A testcase

Russische Ramadan vieren


Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>