Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Iran: Lage olieprijs is complot

sticker oil spuitende oliebron, Riga

De Iraanse economie en overheid drijven voor een belangrijk deel op de olie-inkomsten. Nu de prijs van fossiele brandstof sinds juni met een kwart is gedaald (van $110 naar $86), verkeert het sjiitisch-islamitische land dan ook in zwaar weer.

Zoals wel vaker in paranoïde dictaturen, wijst men ook ditmaal met de beschuldigende vinger naar het buitenland. De lage olieprijzen zouden veroorzaakt worden door een samenzwering tussen – soennitisch-islamitische – Arabische machten en Amerika. Dit complot dwong Iran zijn productie terug te schroeven van vier miljoen vaten per dag naar één miljoen, schrijft Gulf News.

street art sticker 'PNZ' in De Jordaan“Enkele zogenaamd islamitische landen in de regio dienen het belang van de Amerikanen en andere arrogante mogendheden”, aldus regeringswoordvoerder Mohammad Baqer Nobakht maandag in de stad Qom. “Hun doel is om Iran uit te wringen.”

sticker power of politics profit Amsterdam east 2014 April

De val van de olieprijs is volgens analisten te wijten aan overproductie, een zwakke marktvraag en de schijnbare onwil bij Saudi-Arabië en andere OPEC-landen om prijzen te verhogen door middel van een productiebeperking.

Iraanse hardliners beschuldigen met name de Saudiërs van manipulaties, terwijl de gematigde president Rouhani probeert de fragiele vrede te bewaren. Hij onderhandelt met het westen over verlichting van de sancties tegen zijn land in ruil voor nucleaire concessies.

DF


Tags:        |      |      |   

2 reacties

 1. De op bloedige wijze mensenrechten schendende Saudiërs fungeren al lange tijd als politieke vrienden van de VS. Als je ziet dat vooral Rusland, Venezuela, Brazilië en Iran door de val van de olieprijs worden getroffen is het helemaal niet vreemd om te vermoeden dat de VS achter de schermen de olieprijs manipuleren. Zeker als je in overweging neemt dat nog maar kort geleden algemeen werd verwacht dat de olieprijs, afgezien van lichte fluctuaties, alleen nog maar kon stijgen. Hoe dan ook komt de tijdelijk absurd lage olieprijs de Atlantisten goed uit. Hinderlijk dat de gevestigde media hier in het Westen hun eensluidende meningen over wie onze vrienden en onze vijanden zijn steeds weer als waarheid presenteren zonder er een spoor van bewijs voor te leveren. En dat terwijl achteraf vaak uit gelekte documenten blijkt dat ze er volkomen naast zaten. Voor mij geldt dat elke niet aan de werkelijkheid getoetste mening overbodig is. Ik ga er aan voorbij en wacht af tot ik iets tegenkom wat hout snijdt.

  • Ha Vincent,

   Dat ben ik op hoofdlijnen zeker met je eens. In elk geval sinds WOII verdient het buitenlands beleid van de VS bepaald geen schoonheidsprijs. Hier in Europa hebben de Amerikanen veel schade aangericht, maar in het Midden-Oosten zeker ook.

   Dank voor je reactie!

   David

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>