Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Illegaal downloaden vorm van nivellering?

sticker copying not stealing 2014 May Amsterdam Center paradox rambis youth

Politici van zo ongeveer alle Nederlandse partijen lijken voorstander van verregaande ‘nivellering’ van de inkomens. Dit komt neer op het verkleinen van de verschillen tussen mensen via de verzorgingsstaat en het ‘progressieve’ stelsel van belastingen, wat betekent dat iemand met een hoog inkomen een hoger percentage daarvan verplicht aan de staat afdraagt dan een minimumloner.

sticker 'beware street art' AmsterdamAls het goed is kunnen relatief arme mensen zo meer geld besteden aan goederen en diensten, terwijl het beleid rijkere burgers slechts ‘in beperkte mate’* schaadt. Sommige sociologen beweren dat nivellering zeker ook in het belang van de rijken is, aangezien zonder dit overheidsingrijpen in de economie misdaad en maatschappelijke onrust sterk zouden toenemen.

Gelijkheid qua inkomens is iets wat politici graag nastreven want het is niet alleen ‘eerlijker’ maar ook denkt men er de maatschappelijke vrede dus mee te kunnen bewaren. Opvallend is dat diezelfde politici aanzienlijk minder enthousiast lijken als burgers op eigen houtje aan het herverdelen slaan …

poster 'financiële waarden menselijke waarden'downloaden slachtofferloos
Moderne technologie maakt het kopiëren en verspreiden van bestanden (‘torrents’) inmiddels kinderlijk eenvoudig. Hoe ellendig dit ook moge zijn voor allerlei bedrijven die decennialang miljarden verdienden aan films en muziek, het is de realiteit die bedrijfstak maar moeilijk lijkt te kunnen accepteren.

Hoewel sommigen het downloaden zien als diefstal blijft het een feit dat niemand armer wordt van de verspreiding van illegale kopieën via internet. Het is geen inbraak, belasting of beroving, waarbij dwang en geweld de middelen tot herverdeling vormen. Zeker voor minder gevestigde artistiekelingen vormt de wereld der torrents zelfs een uitgelezen kans om gratis naamsbekendheid te verkrijgen.

Als gevolg hiervan kunnen inmiddels ook mensen met een minimumloon of zelfs een uitkering beschikken over vrijwel het zelfde aanbod van muziek, (strip)boeken, films, spellen en educatieve mogelijkheden als de financiële elite. Je kan zeggen dat de markt en de moderne technologie zorgden voor een ongekende nivellering op wereldschaal.

sticker The Pirate Bay Arnhem 2014 June ship boat

Vanwaar dan toch die aversie bij de politici en hoge ambtenaren tegen illegaal downloaden, waarvoor ze zelfs de privacy willen opofferen? Vormt Pirate Bay geen prachtig alternatief voor belastingheffing, uitkeringen en subsidies? Is de overheid wellicht vooral bezorgd over gederfde btw – die bij illegaal downloaden natuurlijk niet afgedragen wordt – of vinden de publieke veelverdieners het maar niks dat het plebs plotseling toegang heeft tot dezelfde producten als zijzelf?

DF

* hierover verschilt men van mening

Gerelateerd:

Die Spekman moet zelf z’n mond houden

Alle bureaubiggen zijn gelijk

Overheid strijdt schijnbaar voor het goede

Ongelijkheid tussen politie & burger


Tags:        |      |      |      |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>