Poliziek

Poliziek

Ben je scholier, bezorgen politici je een dip of vind je politiek zelfs ronduit ‘sick’? Dan is Poliziek misschien interessant voor jou! Deze website bespreekt verontrustende aspecten van overheden en politiek zoals onvrijheid, geldverspilling, polarisering, oorlog, doofpotten, onverdraagzaamheid, complotten, oplichterij, nepotisme, genocide, taalvervuiling, slavernij, maatschappelijke ontwrichting, corruptie, ongelijkheid, censuur, demagogie, incompetentie, onrecht, zelfverrijking, indoctrinatie, parasitisme, stagnatie, propaganda, sociale desintegratie en onbetrouwbaarheid. Zijn dit onwenselijke randverschijnselen van het ‘politieke bedrijf’ of vormen zij daarvan juist de kern?

Humor & Islam

~ niqaab, Tanzania ~

~ niqaab, Tanzania ~

Sinds 9/11, een veelheid aan bomaanslagen wereldwijd, alle berichten in de media over de onderdrukking van vrouwen en minderheden door “moslims”, de beelden van de opgeknoopte homo’s in Iran, de burenterreur in de Amsterdamse Diamantbuurt (en zo voorts), ligt het niet voor de hand dat veel mensen de Islamitische godsdienst associëren met het verschijnsel humor. Alvorens een voorbeeld hiervan uit de tijd van de profeet Mohammed te beschrijven, zal ik hieronder eerst een overeenkomstige – en eveneens vrij briljante – grap uitleggen.

Stel: Er is een studentenhuis in het centrum van Amsterdam. Er wonen zo’n tien jongedames die vaak ’s avonds de stad in gaan om te ‘stappen’ en die op zulke avonden flink wat bier en andere alcoholische drankjes nuttigen. Sinds enkele dagen, echter, wordt hun uitslapen tot lunchtijd ernstig gehinderd door een groep bouwvakkers die in hun straat met drilboren en dergelijke om acht uur ’s ochtends de dames hun bedden uit trillen. Een der studentes raakt hierdoor zwaar over haar toeren. Op een zekere ochtend, als de verwerking van haar chronische kater weer eens onderbroken wordt door de drilboren en andere instrumenten van terreur voor langslapers, belt zij de politie. “Goedemorgen meneer agent, ik wil u op de hoogte stellen van een vrij grove wetsovertreding, die als grap is bedoeld.”

Agent: “Dat klinkt ernstig, waarop doelt u precies?”

Studente: “Nou, ik weet niet in hoeverre u verstand hebt van studentenverenigingen en ontgroeningen en dergelijke, maar…”

Agent: “Daarvan heb ik helaas wel enig benul, we behandelen vaker klachten tegen die gestropdaste dronkaards.”

Studente: “Dat is goed om te horen, want in mijn straat staat sinds enkele dagen een groep als bouwvakkers verklede eerstejaars studenten de straat te slopen, meneer, en ook nu zijn ze weer bezig met hun vervloekte ontgroeningsopdracht. Eerst vond ik het wel grappig toen een ouderejaars van hun groep me de situatie uitlegde, maar die lol heeft nu wel lang genoeg geduurd.”

Agent: “Als u mij uw adres geeft, zullen we de situatie binnen een half uur zeker beëindigen, met plezier zelfs, mag ik wel zeggen.”

(een minuut later loopt het meisje de straat op waar de zwaargebouwde werkers net zijn begonnen aan hun koffiepauze. Het kost haar opvallend weinig moeite de aandacht van de heren te vangen en ze richt zich tot een van hen)

Studente: “Goedemorgen mannen.”

Heren: “Môge, schatje!”

Studente: “Mannen, ik moet zo naar m`n universiteit en zal het dus kort moeten houden. Een vriend belde me net met de mededeling dat een groep eerstejaars van zijn studentenvereniging hier naartoe op weg is vanwege een ontgroeningsopdracht.”

Een der heren: “Lieve dame, wat bedoelt u precies met dat laatste?”

Studente: “Kort gezegd, er arriveert zo direct een groep als politieagenten verklede studenten, waarschijnlijk met ‘arrestatiebusje’ en handboeien en al. De opdracht van de ouderejaars van hun groep is om jullie te foppen. Als het niet lukt, mogen ze geen lid van de vereniging worden, daarom zullen zij nogal vasthoudend zijn in hun verhaal. Misschien zelfs een beetje opgefokt en agressief. Ik vind het een nogal flauwe grap en daarom waarschuw ik jullie.”

Heren: “Corpsballetjes, zei u…”, “Nou, we zullen die kutstudentjes eens even…”, (etc) (Van de rest van het verhaal kunt u zich denk ik wel een voorstelling maken…)

Als er één onderwerp bestaat waarover dictatoriale moslimfundamentalisten en de fanatieke westerse tegenstanders van Islam het roerend met elkaar eens zijn, is het wel het feit dat het Islamitische geloof en humor absoluut niet samengaan. “Islam is streng en onderdrukkend, humor is daarmee niet verenigbaar”, zo zou de mening van deze groepen samengevat kunnen worden. Maar leest u eens de nu volgende anekdote over enkele vrienden van Aboe Bakr. Deze man was een goede vriend van de profeet Mohammed en tevens zijn eerste opvolger (kalief).

sticker boerka's Amsterdam burqa's

Zo’n 1400 jaar geleden reisde Aboe Bakr naar Basra vanwege de handel, en liet zijn vrienden Noeayman en Soewaybit achter in een kampement buiten de stad. Op een zeker moment vroeg Noeayman aan Soewaybit, die de leiding over de voorraden had, om hem zijn avondeten te geven. Soewaybit stelde voor om op Aboe Bakr te wachten, zodat ze samen zouden kunnen eten. Dit maakte Noeayman razend. Hij stond op, liep naar een andere groep handelaren en vroeg of zij misschien interesse hadden om een slaaf te kopen. Toen ze “ja” antwoordden, wees Noeayman naar Soewaybit en vertelde de handelaren dat het soms niet eenvoudig was deze slaaf onder controle te krijgen. Hij was een nogal gekke man, die zichzelf vaak wijsmaakte dat hij vrij was, en dus geen slaaf. De deal werd toch gesloten en in ruil kreeg Noeayman tien kamelen, terwijl – na hevig protest – Soewaybit werd afgevoerd aan een touw om zijn nek. Toen Aboe Bakr vervolgens terugkwam was hij ontzet over het voorval. Hij achtervolgde de handelaren en na enige uitleg lukte het hem de tien kamelen te ruilen voor zijn vriend Soewaybit. Toen later dit verhaal in Medina werd verteld, konden Mohammed en de anderen hier hard om lachen.

David Frankenhuis

Bron:
‘Mohammed, de ongeletterde profeet die de wereld veranderde in 23 jaar’, door Syed Iqbal Zaheer, uitgeverij Noer, p. 115.


Tags:        |   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>